Autor: Philippa Gregory
Naționalitate: britanică
An apariție: 2010 (2011 la Editura Polirom )
Gen carte: roman, ficțiune, istoric, perioada victoriană
Titlu original: The Red Queen
Număr pagini: 360
Nota goodreads: 3.79
Nota mea: 5/5
DESCRIERE
Regina roşie, al doilea roman din ciclul dedicat Războiului celor Două Roze, îmbogăţeşte galeria de femei puternice şi influente creată de Philippa Gregory cu o figură emblematică pentru istoria Angliei: lady Margaret Beaufort, femeia ale cărei ambiţie, inteligenţă şi curaj au dus la întemeierea dinastiei Tudor.
Romanul urmăreşte cu fidelitate transformarea ei uluitoare dintr-o tînără inocentă şi pioasă de nouă ani, silită să se supună fără proteste dorinţelor familiei pentru a încheia o căsătorie lipsită de iubire, într-o curteană abilă şi hotărîtă.
Ea nu se dă în lături de la cele mai primejdioase uneltiri, de la cele mai îndoielnice alianţe sau cele mai avantajoase căsătorii pentru a-şi împlini visul cel mai fierbinte: acela de a-şi vedea fiul pe tronul Angliei.
Philippa Gregory zugrăveşte în culori vii perioada adolescenţei şi maturităţii sale într-o Anglie sfîşiată de rivalităţile dintre Casa de Lancaster şi Casa de York şi devastată de bătăliile sîngeroase din Războiul celor Două Roze.
PĂREREA MEA
Primul meu contact literar cu Philippa Gregory și deja m-am îndrăgostit iremediabil de stilul său. Auzisem doar de bine despre scriitoarea britanică și tare mult voiam să îi citesc cărțile. Și cred că nu mă voi lăsa până nu citesc tot ce a scris. Acesta este visul meu măreț de cititor care a descoperit un nou autor preferat. Philippa Gregory este o autoare britanică care a scris numeroase romane de ficțiune istorică, bine construite și documentate.
Regina roșie a fost pentru mine o lectură un pic dificilă la început, mai ales din cauza personajelor care poartă aceleași prenume. Dar odată ce pătrunzi în miezul acțiunii, nu te mai poți desprinde prea ușor.
Nu m-a pasionat istoria în școală, nu îmi plăcea să memorez date și etape ale evenimentelor istorice sau evenimente istorice în sine, așa că mereu am fost sceptică să citesc cărți inspirate din istorie. Și asta este și vina felului în care istoria este predată în școli.
În afara unei singure profesoare din liceu care știa să ne vorbească frumos de regii României și prezenta totul ca o poveste captivantă, niciun alt profesor nu m-a făcut să îndrăgesc istoria.
Ficţiune istorică – secolul XV
Vădit lucru, nu sunt o lumină pentru oamenii de rând din sat, așa cum nu sunt nici pentru cei din palat. Am doisprezece ani; dacă oamenii nu văd acum că sunt o lumină într-o lume întunecată, când vor vedea?
Regina roșie a apărut în 2010, iar la noi a fost tradusă un an mai târziu, în 2011, la editura Polirom. Pur și simplu ador cărțile de la această editură. Principala temă a cărții este cea istorică, însă mai întâlnim și familia, căsătoria sau poziția socială.
Perioada în care se desfășoară acțiunea cărții este secolul al XV-lea, mai exact perioada 1453-1485, niște ani în care istoria Angliei și-a schimbat radical existența. Nu pot să descriu cât de fascinante mi s-au părut descrierile de la curțile marilor lorzi și duci, dar și timpurile de atunci în care mie mi se pare imposibil să putem trăi.
Personajele sunt foarte multe, la un moment dat am devenit foarte confuză în înțelegerea rolului pe care îl are fiecare, dar până la urmă am reușit să prind firul acțiunii. Personajul feminin principal este Margaret Beaufort, o tânără forțată să se mărite la 12 ani. La 13 ani dă naștere unui băiat care va avea un destin furtunos, pe nume Henry.
Deși se căsătorește cu Edmond, tatăl lui Henry, va iubi un alt bărbat. Căsătoriile din interes erau la ordinea zilei, iar dacă era avantajoasă căsătoria dintre verișori, de exemplu, ea se realiza neîntârziat.
Rolul femeii este unul absolut șocant pentru societatea de acum. Femeia de viță nobilă trebuia să nască obligatoriu băieți, iar dacă nașterea era grea, se făcea tot posibilul ca viața copilului să fie salvată, nu a mamei. Rămânând văduvă de mai multe ori, a fost nevoită să se recăsătorească din obligație și să își abandoneze fiul, lăsându-l cumnatului său.
Eu, care m-am modelat după imaginea unei fecioare luptătoare, va trebui poate să învăț să devin o văduvă înfrântă. Poate că asta e voia aspră a lui Dumnezeu pentru mine și ar trebui să învăț să mă supun.
York şi Lancaster – eterna bătălie
Un alt element fascinant al cărții este conflictul dintre Casele York și Lancaster; toate confruntările lor sângeroase sunt prezentate în niște descrieri atât de realiste, astfel încât te simți martor al acelor evenimente. În carte există mai multe răsturnări de situație, deoarece cele două Case au purtat mai multe bătălii care au lăsat numeroase victime.
Romanul m-a purtat printr-o mulțime de stări și emoții: de la fascinație, la stare de șoc, admirație, furie sau tristețe. Având destinul furtunos care i-a fost rezervat de mică, nu am putut decât să o admir pe Margaret. Pentru mine este o eroină adevărată.
Ce am uitat să vă spun despre ea este că de mică se visa călugăriță la o mănăstire și se credea înrudită spiritual cu Ioanna d Arc. Sunt prea puține cuvinte pentru a descrie cât de mult mi-a plăcut acest roman. Mult prea puține pentru a vă transmite și vouă dorința de a o descoperi pe regina roșie. Pe goodreads i-am oferit 5 din 5 steluțe, așa că o recomand călduros!