Autor: Louisa May Alcott

Naționalitate: americană

An apariție: 1868 (2020 la Editura Leda )

Gen carte: roman, ficțiune, literatură clasică, carte pentru copii

Titlu original: Little Women

Număr pagini: 336

Nota goodreads: 4.08

Nota mea: 4/5

DESCRIERE

De peste 150 de ani cititorii sunt îndrăgostiți de surorile March, iar acum adaptarea cinematografică a Gretei Gerwig aduce pe marile ecrane o carte clasică, spre încântarea unei noi generații de fani. Îmbogățită cu imagini din filmul scris și regizat de Greta Gerwig și în care joacă Timothée Chalamet, Chris Cooper, Laura Dern, Louis Garrel, James Norton, Bob Odenkirk, Florence Pugh, Saoirse Ronan, Eliza Scanlen, Meryl Streep și Emma Watson, Micuțele doamne este povestea mereu seducătoare a patru surori din orășelul Concord, Massachusetts, Meg, Jo, Beth și Amy, care trec prin aventurile și greutățile epocii de după încheierea Războiului Civil din SUA. 

PĂREREA MEA

Iubesc literatura clasică de când mă știu. Practic majoritatea lecturilor mele din liceu cu această categorie literară am debutat. Am citit cam tot ce am prins din literatura clasică, ba unele cărți le-am recitit după un număr de ani. Nu mică mi-a fost surprinderea când am văzut că editura Leda au scos sub tipar anul acesta o ediție proaspătă a cărții Micuțele Doamne. Ca o mențiune însă, această ediție curprinde doar prima parte a cărții Fiicele doctorului March, lucru pe care eu nu l-am știut de la început. Așa că dacă vreți să aflați continuarea, citiți și continuarea. Louisa May Alcott a fost o scriitoare de origine americană care a scris cărți dedicate copiilor și nu numai. Micuțele Doamne se citește destul de repede și este o lectură potrivită atât copiilor, cât și adulților.

– Vreau ca fetele mele să fie frumoase, împlinite și bune, să fie admirate, iubite și respectate, să aibă o tinerețe fericită, să se mărite bine și să ducă vieți folositoare și plăcute, cu cât mai puține griji și dureri trimise de Dumnezeu pentru a le pune la încercare.

Ca teme, întâlnim familia, relația dintre surori, iubirea, poziția socială, războiul. Titlul face referire la cele patru fiice ale doctorului March, niște personaje deosebit de atent și frumos conturate. Autoarea are darul de a ne oferi numeroase detalii legate de înfățișarea fetelor și de comportamentul lor în societate. Cartea a apărut în secolul al XIX-lea și vă dați seama că societatea descrisă în carte respectă întocmai vremurile de atunci. Poate nouă ne este greu să ne imaginăm cum ar fi să trăim în America secolului respectiv. Viața nu era deloc ușoară, iar familia March s-a confruntat cu numeroase probleme de ordin financiar, mai ales că tatăl este plecat în război, unde cade și grav bolnav. Cele patru fete, Jo, Meg, Beth și Amy, locuiesc împreună cu mama lor și cu o slujnică, Hannah.

Voi renunța la visul meu și voi sta cu dragul acesta de bunic, pentru că are nevoie de mine și doar pe mine mă are.

Cum este relația dintre cele două surori? Pot să vă spun cum am perceput-o eu: cu suișuri și coborâșuri; fiind fete aproapiate ca vârstă și adolescente pe deasupra, fiecare are dilemele și trăirile sale, dar la final, în ciuda disputelor care mai apar, totul se termină cu bine, iar fetele se împacă. Am zîmbit la multe momente din astea mai tensionate dintre fete și m-am gândid că mi-ar fi plăcut foarte mult să am și eu surori. Dar am crescut singură la părinți, așa că pot doar să îmi imaginez cum ar fi fost.

Personajele cărții, după cum am mai spus, sunt interesante, bine construite și pot să spun că am avut personaje pe care le-am simpatizat, dar și personaje care nu mi-au plăcut. Dintre fete, cel mai mult mi-a plăcut de Jo; este băiețoasă, vulcanică și își apără mereu punctul de vedere. Cel mai puțin mi-a plăcut de Amy, care este o fată egoistă, plină de invidie și prea răsfățată. Mi-a plăcut cartea destul de mult, deși mi-aș fi dorit să îi acord maxim de steluțe pe goodreads, deoarece i-am dat doar 4 din 5 steluțe. Ceea ce nu e deloc rău.

Cui recomand cartea? Iubitorilor de literatură clasică, în primul rând. În al doilea rând, copiilor; ambele categorii de vârstă s-ar putea să găsească elemente ale cărții care să îi atragă și cartea aceasta este și o bună modalitate să se familiarizeze cu scrierile secolului al XIX-lea. Un element pe care am uitat să îl menționez este faptul că romanul are imagini din filmul Fiicele doctorului March, apărut în 2019.Abia aștept să îl văd.Recomand să o citiți și mulțumesc editurii Leda pentru minunatul exemplar.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.