Autor: Monica Hesse
Naționalitate: americană
An apariție: 2016 (2018 la Youngart)
Gen carte: ficțiune, istorie, holocaust, young adult
Titlu original: Girl in The Blue Coat
Număr pagini: 296
Nota goodreads: 4.03
Nota mea: 5/5
DESCRIERE
Amsterdam, 1943. Hanneke procură și livrează mărfuri de pe piața neagră, le ascunde părinților îngrijorați adevarata natură a ocupației sale și-n fiecare clipă e cu gândul la iubitul ei ucis pe front când nemții au invadat țara. După o livrare obișnuită, o clientă ii cere ajutorul. Așteptându-se ca doamna Janssen s-o roage să obțină carne sau cafea veritabila, Hanneke este șocată să audă că i se cere să găsească o adolescentă evreică evaporată ca prin farmec din cămăruța unde bătrâna doamnă o ascundea. Inițial, Hanneke nu vrea să se implice într-o misiune atât de periculoasă, dar este atrasă curând într-un păienjeniș de mistere și de descoperiri uimitoare care o conduc în interiorul Rezistenței, ii deschid ochii în fața mașinariei de război naziste și o obligă să acționeze.
PĂREREA MEA
Din punctul meu de vedere, este o carte superbă care merită toată lauda și recomandările. Monica Hesse este o scriitoare și o jurnalistă americană. Voiam să citesc această carte de ceva timp, dar nu reușeam să fac rost de ea. Romanul a apărut la noi în 2018 la Editura Youngart (Art).
Are 296 de pagini, se citește repede și vă spun cu mâna pe inimă că am devorat-o în 2 zile. Tema principală a cărții este războiul, dar întâlnim și relațiile interumane, care sunt frumos conturate.
Legat de semnificația titlului, acesta oferă indicii despre un personaj cheie al romanului, o fată cu un personaj albastru. Cadrul acțiunii este Olanda, o țară pe care mi-aș dori să o vizitez la un moment dat. Personajele sunt numeroase: Hanneke, Mirjam, Amalia, familia lui Hanneke, Mina, Elsbeth, etc.
Am pierdut atâta timp discutând în contradictoriu pe stradă, încât suntem pe punctul de a depăși ora până la care circulația e permisă. Astăzi suntem amândoi pe jos și eu mai am un kilometru și jumătate până acasă. Nu ne putem lăsa descoperiți, nu în toiul raziei, când soldații sunt deja periculos de îmbătați de putere.
Personajul feminin principal este Hanneke, o tânără care face afaceri cu bunuri pe piața neagră. Ea are o misiune importantă: aceea de a o găsi pe fața îmbrăcată în albastru. Trebuie să menționez că romanul nu este la fel de dureros ca alte cărți inspirate de Holocaust, așa că merită să îi dați o șansă.
Ca structură, este formată din 34 de capitole scurte. Mult dialog, situații palpitante și multe răsturnări de situație.
Finalul a fost pentru mine imprevizibil și cu totul neașteptat. Dacă o recomand? Cu siguranță! Eu i-am oferit 5 din 5 steluțe pe goodreads și cu siguranță va fi în topul cărților citite în 2020.
Are un stil captivant și îți oferă multă emoție. Așa că o recomand călduros și vă aștept cu păreri!