Autor: Madeline Miller
Naționalitate: americană
An apariție: 2018 (la noi, în 2020, la Editura Paladin)
Gen carte: ficțiune, fantasy, mitologie
Titlu original: Circe
Număr pagini: 424
Nota goodreads: 4.26
Nota mea: 4/5
DESCRIERE
Lumea este condusa de zei si titani. O lume plina de rivalitati si intrigi in care Circe nu-si poate gasi locul. Mai intai, indura umilinta si dispretul propriei familii, fiindca ea, fiica lui Helios, zeul Soarelui si cel mai puternic dintre titani, nu-i nici la fel de puternica precum tatal sau si nici fermecatoare ca mama ei nimfa. Dar Circe se dovedeste a fi un copil neobisnuit, care detine puterea vrajitoriei, ceea ce constituie de acum o amenintare pentru zei…
PĂREREA MEA
Goodreads, aplicația unde țin evidența cărților citite îmi arată că am terminat până acum 48 de cărți, printre care câteva sunt cărți audio. Și când mă gândesc că anul trecut am citit 50 de cărți, mi se pare că anul ăsta stau foarte bine. Problema este că am foarte multe restanțe la scris recenzii și de multe ori, dacă nu scriu ceva despre carte imediat după ce am terminat-o, uit din detalii și asta mă frustrează maxim.
Revenind la cartea noastră, Circe, trebuie să vă spun că autoarea, Madeline Miller este o autoare cu un potențial mare. Este din SUA, iar primul său roman este Cântul lui Ahile, pe care nu l-am citit încă. Dar poate va fi la un moment dat pe lista mea. Circe este genul de carte ideală pentru cititorii pasionați de mitologia greacă, cum sunt eu. Sau de literatura fantastica. Nu pot spune că sunt extrem de pasionată de literatura fantasy, însă într-o oarecare măsură mă atrage ca subiect. Deși este o carte grosuță, de peste 400 de pagini, nu vă speriați. Se citește foarte repede.
Romanul lui Madeline Miller îmi amintește de o altă carte, de Legendele Olimpului, scrisă de Alexandru Mitru. Am citit cele două volume din Legendele Olimpului prima dată la 12 ani, într-o vacanță de vară. Iar a doua oară când eram în primul an de Litere. În linii mari, Circe mi-a plăcut destul de mult. Nu cred că mai trebuie să explic de ce se numește așa cartea, însă dacă ar fi să mă refer la temele abordate, aș spune aici, pe lângă mitologia greacă, tema familiei, a iubirii sau a vrăjitoriei. Circe are frați și surori înzestrați cu diferite puteri și fiecare dintre ei este mândria familei. Circe însă, fiind fiica titanului Helios, nu se remarcă la început prin nimic. Doar poate printr-o personalitate puternică. Aflăm multe amănunte despre viața zeilor și a ființelor mitologice, cum ar fi Minotaurul, povestea lui Dedal și al lui Icar sau cea a lui Prometeu. Lucruri pe care deja le știam din cartea lui Mitru. Cumva mi s-a părut că acest roman nu prea a adus foarte mult original, ci doar o repovestire a altor fapte din cărțile despre mitologia greacă.
Circe – vrăjitoarea care ia mințile călătorilor
Mai târziu, Circe se apucă de vrăjitorie și îi sucește mințile lui Ulise (Odiseu), alături de care va trece prin multe. Va trece prin multe și nu doar alături de el. Mi-a plăcut faptul că romanul este scris într-un ritm alert care nu te lasă să te plictisești, ci vrei să afli mai departe ce se întâmplă. Există în carte unele amănunte picante și erotice și asta este cumva normal, deoarece în perioada mitologică în care se zice că au existat zeii, era posibil orice. Să nu uităm legendele în care mulți semizei se nășteau după o legătură fantasmagorică dintre un zeu și o muritoare. Și detaliile picante de după. Să zicem că acea parte, a descrierilor picante, nu este chiar recomandată minorilor sau pudicilor.
Circe are însă descrieri interesante și am reușit să o citesc mai mult datorită unei provocări din mediul online. Eu i-am oferit pe goodreads 4 din 5 stelute, ceea ce pentru mine nu este deloc o notă rea. În ultima vreme, notele maxime, de 5 steluțe, au fost doar cărților care pe mine m-au atins mult. Ceea ce, din păcate, se întâmplă tot mai rar. Dar vreau să vă recomand Circe, deoarece este o carte bună și în plus, aflați detalii din mitologia greacă într-o manieră inedită. Nu ezitați să îmi spuneți în comentarii dacă ați citit cartea și dacă v-a plăcut sau nu.