Autor: Ernest Hemingway

Naționalitate: americană

Titlu original: The Garden of Eden

An apariție: 1986

Nota mea: 4/5

Gen carte: literatură clasică, ficțiune

DESPRE AUTOR

Ernest Hemingway a fost un romancier, nuvelist, prozator, reporter de război, laureat al Premiului Pulitzer în 1953, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani din întreaga lume. Opera sa are ca sursă o experiență de viață profundă și originală și relatează, conform concepției scriitorului, „lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu„, într-o proză energică, aspră, dură, cu o mare economie a mijloacelor stilistice și susținută de un ton colocvial.

DESPRE CARTE 

Cartea a apărut în 1986, este bestseller internațional și este ultimul roman rămas neterminat al lui Ernest Hemingway. Nu pare  la prima vedere o  carte foarte importantă, însă  este una care te atrage câte un pic, pe măsură ce o răsfoiești.Cartea amintește de paradisul în care au trăit Adam și Eva, acea grădină a Edenului în care exista armonie și pace.Cartea ne prezintă un cuplu de tineri căsătoriți, David și Catherine, care călătoresc foarte mult și experimentează foarte multe lucruri. El este scriitor, iar soția sa o tânără încântătoare și veselă.

Una dintre temele cărții este relația ciudată a celor doi soți, David și Catherine, cu o a treia persoană, o femeie lipsită de prejudecăți. Imaginați-vă că atâta timp cât nu l-am mai citit pe Hemingway, acest lucru mi s-a părut tulburător și m-a șocat puțin.Se vorbește despre probleme absolut umane, cum sunt dragostea, pasiunile, poligamia sau curiozitățile diverse. În roman există foarte mult dialog, multe replici și o mulțime de descrieri.Căsătoria celor doi de destramă din cauza ideilor Catherinei, iar la un moment dat, relația celor doi tineri devine un adevărat triunghi amoros, care include și o altă femeie, pe numele său Marita.

Eroticul este la el acasă, iar foarte multe scene ale cărții mi-au ridicat semne de întrebare. Acest lucru nu mi s-a părut  ciudat, deoarece atâta timp cât vorbim de Hemingway, ne putem aștepta la orice. Sinceră să fiu, este prima carte a sa pe care eu o citesc și încă nu sunt ferm convinsă să mai citesc și altă carte scrisă de el.Spun asta pentru că simt o neconcordanță între stilul cărții și preferințele mele literare.  Însă nu se știe niciodată. Se subînțelege faptul că apariția celei de a treia persoane în viața cuplului  creează un fel de confuzie. Deja cititorul nu mai înțelege la un moment dat cine are o relație cu Marita și cine nu.Cu toate acestea o  recomand, pentru că  este ușor de citit, interesantă și merită să fie parcursă! Vouă vă place Hemingway?Ce cărți ați citit de acest autor?

CITATE

Sunt așa de fericită și vreau să mă distrez cu tine cum ne distram noi mereu înainte. Însă ce e al meu, e al meu.

0 comentarii la „Grădina raiului – Ernest Hemingway (recenzie)”
  1. Am citit şi eu Grădina Raiului acum câţiva ani, şi mi-a plăcut. Nu extraordinar de mult, dar măcar m-a făcut s-o citesc până la capăt. 😀 De Hemingway n-am mai citit decât Fiesta, care mi-a plăcut considerabil mai mult decât Grădina Raiului. Celelalte romane ale sale, care sunt de căpătâi pentru orice cititor serios, nici măcar n-am fost curioasă să le deschid, nu ştiu de ce… Poate de vină e numărul imens de pagini. Întotdeauna m-au speriat cărţile prea mari. XD

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.