Povestea cameristei – Margaret Atwood (recenzie)

0_53037500_1383206119

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Margaret Atwood

Naționalitate: canadiană

An apariție: 1983

Titlu original: The Handmaid’s Tale

Nota mea: 4/5

Tip carte: roman clasic distopic

DESPRE AUTOR

Margaret Atwood este o scriitoare canadiană de succes, cunoscută pentru romanele sale Povestea cameristei, Ochi-de-pisică, Mireasa hoțomană, Orix și Crake sau Penelopiada. 

DESPRE CARTE

Când am început să citesc această carte, m-am gândit la două lucruri…mai întâi, că e prima dată când citesc o carte scrisă de Margaret Atwood (greșit! am mai citit una, Penelopiada se numește și este o carte scurtuță și cam ciudățică), apoi m-am gândit că după titlu mai mult ca sigur că este o poveste de dragoste. Ei bine, nimic mai fals!

Este o distopie, o carte SF care vorbește despre o societate totalitară. Ideile pe care autoarea le transpuse în roman mi s-au părut absolut geniale. De la societatea dominată total de reguli, până la imaginea personajelor interesante, am găsit numeroase aspecte ce merită cunoscute de fiecare cititor.

Și când am început să citesc cartea, pe loc mi-am adus aminte de alte două cărții care se încadrează în aceeași categorie: Minunata lume noua, a lui Aldous Huxley și 1984, cartea lui George Orwell. Așa de mult îmi place că pot să fac legături între cărți, este ceva de nedescris! Cartea pune un semn mare de întrebare asupra viitorului și, sinceră să fiu, nu mi-aș dori să ajungem să trăim ca în această carte. De ce? O să vă las singuri să aflați dacă veți citi cartea.

Cartea mi-a plăcut destul de mult și mi-a lăsat un sentiment aparte. Mă simțeam de parcă eram eu însumi un personaj al acestei minunate cărți. Deși nu este o carte atât de ușor de citit și înțeles, eu cred că are niște puncte forte care depășesc dificultatea lecturii.

Acțiunea se petrece în Republica Galaad, iar Conducerea revine Comandanților care, printr-o armată de Ochi, Îngeri și Paznici controlează atât viața publică, cât și cea privată. Așadar, societatea imaginată de Atwood este formată din personaje ca Marthe, Mătuși, Cameriste, Nefemei, Neprunci, Soții, etc.

Cameristele sunt femeile bune doar pentru reproducere și nimic mai mult. Este o imagine cruntă, greu de șters din memorie după ce ai parcurs aceasta carte. Recomand această carte celor pasionați de SF și nu numai!

CITATE

Libertatea unui șobolan într-un labirint: e liber cât timp se menține în interiorul labirintului.

 Libertatea să faci un lucru și cea de a fi eliberat. În vremurile anarhiei, exista și libertatea să faci diverse lucruri. Acum am fost eliberate. Să nu subestimați acest tip de libertate. 

One Responseto “Povestea cameristei – Margaret Atwood (recenzie)”

  1. elenacaravela spune:

    I agree, a terrific book.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: