Autor: D. H. Lawrence
Naționalitate: britanică
Nota mea: 4/5
Alte cărți: Amantul doamnei Chatterley, Fii si indrăgostiți, Fata pierdută
Cu scriitorul englez D. H. Lawrence am făcut cunoștință în facultate, când am citit Fii și îndrăgostiți, Amantul doamnei Chatterley și Fata pierdută. Dintre toate cele trei cărți, cel mai mult mi-a plăcut cea de a doua dintre ele. Și asta pentru că mi s-a părut mult mai bine construită decât celelalte două. Păunul alb am comandat-o de la Emag (în colaborare cu Libris) acum câteva luni, când doream să mai cumpăr câteva cărți pentru biblioteca mea. Am găsit-o la reduceri și am cumpărat-o.
Ce pot să vă spun despre carte? Este un roman scris în stilul specific lui Lawrence: personaje multe și detaliat conturate, descrieri din natură ample și multă, multă sensibilitate transpusă în fiecare rând al cărții. Romanul prezintă adevărate povești de viață, povești de dragoste și o perfectă armonie între om și natură. Tinerii din roman (Cyril, George, Lettie, Emily si Leslie) iubesc natura, viața, munca în mijlocul naturii și păstrează tabieturi specifice Angliei. Ceaiul este servit în fiecare după amiază cu strictețe, iar vecinii sau rudele își fac vizite. Lettie este finețea întruchipată și delicată care oscilează între două iubiri: cea pentru George și cea pentru Leslie. Alegerea sa finală nu este cea mai fericită, provocând în același timp o suferință de nedescris mai multor personaje.
Romanul vorbește despre alegerile omului, despre speranță, vise, dar și despre dezamăgiri. Dacă veți avea răbdare să citiți cartea, veți observa că prezintă niște idei interesante. Păunul alb este un simbol interpretabil. Cum l-ați putea voi explica?
[…] Alte cărți: Păunul alb […]
[…] Alte cărți de același autor: Fii și îndrăgostiți, Amantul doamnei Chatterley, Fata pierdută, Păunul alb […]