Autor: L. Frank Baum (Lyman Frank Baum)
Naționalitate: americană
Titlu original: The Wonderful Wizard of Oz
An apariție: 1900
Nota mea: 5/5
Ecranizare: 1939
Lyman Frank Baum (15 mai 1856, Chittenango, New York – 6 mai 1919, Hollywood, California) a fost un important scriitor american de cărți pentru copii, celebru în special pentru cartea Vrăjitorul din Oz (1900) și alte treisprezece cărți bazate pe aceasta și cu acțiunea tot peTărâmul din Oz. Tărâmul respectiv, ce conținea patru regiuni conduse de un rege, se mai numea și Orașul de Smarald din Oz. A mai scris alte nouă cărți fantastice (ca Viata și aventurile lui Moș Crăciun), 82 de povestiri scurte, circa 200 de poeme și alte lucrări. (sursă)
A heart is not judged by how much you love; but by how much you are loved by others.
The Wonderful Wizard of Oz este prima carte din seria Oz, o serie care cuprinde nici mai mult, nici mai puțin de 14 cărți. Recomand seria în primul rând copiilor, dar să știți că dacă sunteți adulți și vreți să vă retrăiți copilăria, merită să o citiți.Eu am citit această carte în limba engleză, având zic eu un curaj enorm. Am citit doar câteva cărți cap-coadă în engleză și am preferat să aleg dintre cele mai accesibile. Mi-ar fi plăcut să am acces la această lectură în copilăria mea, însa acum 20 de ani nu existau atâtea cărți ca acum. Cu toate acestea, nu văd nimic rău în faptul că am citit această carte la 26 de ani. Ba dimpotriva, s-ar putea să o fi înțeles mai bine.
If I ever go looking for my heart’s desire again, I won’t look any further than my own back yard. Because if it isn’t there, I never really lost it to begin with.
Presupun că mulți ați auzit sau văzut desene animate sau filme cu Dorothy și ținutul din Oz, așa că subiectul cărții poate fi ghicit cu ușurință. În urma unei furtuni, căsuța în care Dorothy locuia cu mătușa și unchiul său este luată și purtată într-un tărâm necunoscut. Acolo Dorothy întâlnește personaje fabuloase, cum sunt Sperietoarea de ciori, Omul de tinichea și Leul laș. Toți pornesc în aventura vieții lor, dorind să îl găsească pe celebrul Vrăjitor din Oz.
You people with hearts,’ he said once, ‘have something to guide you, and need never do wrong; but I have no heart, and so I must be very careful.”
Cartea se citește ușor, este scurtă, dar plină de învățăminte. M-a impresionat dorința Sperietoarei de ciori care își dorea creier, dar și dorința Omului de tinichea care își pierduse inima și o vroia înapoi. Nici leul nu se lasă mai prejos, el dorind din tot sufletul mai mult curaj pentru a înfrunta diverse pericole.
A baby has brains, but it doesn’t know much. Experience is the only thing that brings knowledge, and the longer you are on earth the more experience you are sure to get.
Am ales această carte pentru că îmi doream mult să mă întorc în copilărie și să citesc o poveste deosebită. Și nu regret nicio secundă alegerea făcută. Cartea în sine este o aventură spre universul copilăriei, alături de personaje fascinante care alcătuiesc o lume perfectă, iar Dorothy este un simbol clar al inocenței copilului care nu este atins de răutatea și greutățile de zi cu zi. Mi-a plăcut enorm cartea și vă recomand să o citiți. Eu mi-am propus să citesc și celelalte cărții ale seriei, pentru că vreau să continui această călătorie începută alături de Dorothy și prietenii săi fantastici.
Este și una dintre preferatele mele. 🙂
[…] The wonderful wizard of Oz […]
[…] The Wonderful Wizard of Oz este o carte citită în limba engleză care mi-a plăcut enorm. Aventurile prin care trece Dorothy alături de prietenii săi sunt extrem de interesante! […]
[…] The Wonderful Wizard of Oz (Frank L. Baum) – tot 5/5 stele și vreau să vă spun că deși am citit-o în engleză și pe undeva mi s-a părut un pic dificil să înțeleg toată acțiunea, i love it! Este o carte nu doar despre copilărie, ci despre un întreg univers magic și fantastic. […]
[…] descrierea de pe spatele volumului despre fascinația autoarei pentru lumea din Oz și Dorothy din Vrăjitorul din Oz, carte pe care am citit-o și eu. Îmi închipuiam cu siguranță ceva supranatural și ieșit din […]