Autor: George Eliot
Naționalitate: britanică
Titlu original: Silas Marner: The Weaver of Raveloe
An apariție: 1861
Nota mea: 3/5
De George Eliot, scriitoarea britanică care și-a ales ca pseudonim un nume bărbătesc, am citit până acum 3 romane. Am citit prima dată Adam Bede, apoi Moara de pe Floss și acum am ajuns la Silas Marner. Mi-au plăcut toate, însă le-aș putea găsi destule minusuri.
Silas Marner este al treilea roman al autoarei și a fost publicat în 1861. Subiectul cărții constă în prezentarea vieții lui Silas Marner, un țesător taciturn, dar și a destinelor altor câteva personaje. Deși este o carte scurtă, având 190 de pagini, mi s-a părut greu de citit și de înțeles.
Pe spatele cărții citite de mine (ediția din 1969 de la Editura pentru Literatură Universală) apare următorul citat ce aparține autoarei: „Consider lecția estetică ca fiind superioară oricărei lecții, deoarece descrie viața în toată complexitatea ei. Preocuparea mea este estetica, trezirea celor mai nobile emoții, ce determină omenirea să dorească dreptate socială.”
Ei bine, trebuie să vă spun că admir o femeie atât de inteligentă cum este George Eliot. Deși Silas Marner nu este un roman foarte cunoscut, este totuși unul complex, la care scriitoarea a lucrat cu mult sârg și după îndelungi documentări.”
Am ajuns să citesc această carte după ce acum un an am achiziționat-o de la un anticariat din Piatra Neamț. Nu știam nimic despre subiectul cărții, dar citisem alte două cărți de Eliot și asta mi-a stimulat curiozitatea. Nu mă declar dezamăgită de carte, ci doar vă spun că am digerat-o puțin cam greu. Eliot se cam pierde în detalii și descrierii inutile care pe mine m-au plictisit uneori la culme.
Și v-aș recomanda să citiți cartea numai dacă sunteți familiarizați cu clasicii britanici. Altfel s-ar putea să vi se pară ca un fel de mâncare care v-a picat greu la stomac. Am sărit peste pagini ici și colo, iar la final am înțeles că s-ar putea totuși să nu fi fost eu încă pregătită pentru lectura acestei cărți.
Dacă ați citit cartea sau o veți citi, vă aștept aici cu o părere.
CITATE
De mult au existat îngeri care veneau și luau oamenii de mână pentru a-i conduce departe de cetatea pierzaniei. Acum nu mai vedem îngeri albi. Totuși oamenii sunt îndepărtați de la pierzania amenințătoare; sunt luați de o mână ce-i duce înainte cu blândețe spre un tărâm liniștit și luminos, în așa fel încât să nu mai poată privi înapoi; și acea mână poate fi a unui copil.
[…] Silas Marner – George Eliot (este un roman clasic destul de subțirel, dar care nu m-a impresionat în mod deosebit) […]