img0040a

Autor: Edgar Wallace

Naționalitate: britanică

Titlu original: Double Dan

An apariție: 1924

Număr pagini: 304

Nota mea: 3/5

Tip carte: thriller, roman polițist

Este prima carte a lui Edgar Wallace pe care eu o citesc și am ales-o aleatoriu dintr-o listă de cărți pe care o aveam pe Kindle. Tema cărții este misterul, la baza romanului stând secrete, crime și multe întâmplări ieșite din comun, Chiar dacă nu este un roman foarte cunoscut, pot să vă spun că este scris într-un mod aparte.

Personajele sunt și ele interesante și printre ele se numără Dick Staines (detectiv inspector al Departamentului de Investigații criminale din Londra), lordul Weald (sau Tommy), Walter Derrrick și infirrmiera Mary Dane. Toate aceste personaje participă la o acțiune din ce în ce mai complicată și eu personal, nu mi-am putut imagina un final ca cel care există în carte. Deși cartea lâncezește pe alocuri, finalul este unul foarte reușit și surprinzător.

— Există una, răspunse Dick prompt; iar când Bourke îi aruncă o privire plină de uimire, urmă: vă asigur că există în casa asta o trecere secretă, de un fel sau altul! Bătrânul Derrick, care a reconstruit-o, angajase tot felul de muncitori, iar el însuşi era constructor. Zidurile sunt atât de groase, încât lucrul acesta este posibil. Un alt aspect; bătrânul se temea de foc. Acesta este unul din motivele pentru care zidurile sunt atât de groase.

Fiind un roman polițist, m-am gândit la romanele Agathei Christie sau la cele ale lui Doyle, însă stilul lui Wallace este puțin diferit față de cel al acestor scriitori. Nu vreau să vă dezvălui prea multe din acțiunea cărții, așa că vă spun că, dacă iubiți romanele polițiste, această carte o să vă placă.

Când apăru primul sergent de poliţie, Dick îl luă deoparte şi se legitimă.

          — Este ciudat, domnule inspector. Sunteţi sigur că nu a fost decât o pocnitură?

         — Foarte sigur, spuse Dick. S-ar putea chiar să găseşti şi vreun rănit în vreuna din casele din jur. Am auzit spărgându-se un geam. A fost o grenadă, şi aruncată chiar cu precizie.

          Calculă că ar fi urmat să cadă exact în poala domnului Cornfort, în care caz domnul Cornfort ar fi adormit pentru vecie.

Dacă ar fi totuși să schimb ceva la această carte, cred că aș adăuga un pic mai mult mister pe alocuri și aș schimba un pic povestea. Ideea de la baza cărții, aceea a substituirii unei persoane într-un anumit context, mi s-a părut interesantă. Așa că nu îmi rămâne decât să vă recomand această carte și să vă aștept aici cu o părere!

Un comentariu la „Substituirea- Edgar Wallace (recenzie)”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.