Autor: Yrsa Sigurdardottir
Naționalitate: islandeză
Titlu original: My Soul To Take
An apariție: 2006
Nota mea: 5/5
Serie: DA (este a doua carte din seria Thóra Gudmundsdóttir, alături de Last Rituals, Ashes to Dust, The Day is Dark, Someone to Watch Over Me: A Thriller, Brakid) – total:6 cărți
Tip carte: thriller, mister
PREZENTARE
Suflete damnate este un roman polițist inteligent, glacial și cu o intrigă absolut fabuloasă. Cartea face parte dintr-o serie al cărei personaj principal este Thora Gudmundsdottir, avocată, mama a doi copii, femeie divorțată. O crimă îngrozitoare a fost comisa într-un resort turistic situat pe coasta de vest a Islandei, într-o fermă recent renovată, odinioară faimoasa pentru ca ar fi fost bântuită de fantome. Thora e chemată de proprietarul hotelului – primul suspect în acest caz – pentru a-l apară în instanță. Investigațiile ei dezvăluie fapte tulburătoare care s-au întâmplat la fermă cu câteva decenii în urmă.
PĂREREA MEA
Yrsa Sigurdardottir este o scriitoare islandeză de mare succes care îmbină armonios meseria de inginer cu cea de scriitor. Suflete damnate este singurul roman al său pe care eu l-am citit până acum și sinceră să fiu, mi-a depășit toate așteptările. M-a ținut pe tot parcursul lui cu sufletul la gură și chiar nu mă așteptam să fie un roman atât de palpitant și interesant. Am început cartea cu câteva zile înainte de finalul anului 2015, dar nu am reușit să îl termin decât după aproape o săptămână și asta pentru că am fost plecată și timpul nu mi-a permis.
Mi-a plăcut mult felul în care autoarea scrie, felul în care descrie personajele, dar și finalul neașteptat al cărții. Suflete damnate este un roman thriller care conține foarte mult suspans și care a reușit să mă șocheze puțin. Personajul principal al cărții este avocata Thora Gudmundsdóttir și din câte am înțeles eu, ea apare și în celelalte cărți ale scriitoarei islandeze.
Inteligența și ambiția Thorei sunt puse la grea încercare atunci când dintr-o avocată de rând se transformă într-un detectiv acerb ce trebuie să găsească un criminal sadic. Dacă citiți cartea o să aflați despre tradițiile și superstițiile islandezilor și despre patronimele folosite de aceștia.
Titlul cărții este în opinia mea unul foarte bine ales, el subliniind cumva ideea de joc malefic în care personajele cărții sunt incluse. Deși eram sceptică că această carte mă va putea captiva, se pare că încă nu le-am văzut pe toate. Este o carte extraordinar de bună și dacă vă place genul thriller, vă recomand!
Două crime care nu au aparent nicio legătură sunt comise de un personaj la care vă așteptați cel mai puțin. Problema este că pe tot parcursul romanului sunt prezentate mai multe personaje și în mintea mea de cititor extrem de curios se derula un întreg scenariu: cine le-a ucise pe cele două personaje? Cu ce motiv? Și dacă vă spun că locuitorii din zona respectivă sunt fermi convinși că locul este bântuit de fantome ce vor răzbunare, oare am reușit să vă conving să citiți cartea?!
Cartea a primit de la mine 5 steluțe din 5 din o mie de motive: personajele care sunt foarte bine construite și prezentate, acțiunea care te ține cu sufletul la gură, conflictul principal, finalul cărții care pe mine m-a dat pe spate. Totul merită maximul de steluțe. Ca să nu mai zic că acest roman ascunde mai multe secrete decât pare la prima vedere și aproape toate personajele ar putea primi cu succes titlul de ucigaș calificat.
Tot de aceeași autoare plănuiesc să citesc și romanele Zile întunecate și Cenușă și pulbere. Vă recomand cu mare drag această carte și vă aștept să îmi spuneți dacă ați citit cartea, dacă v-a plăcut și dacă ați mai citit altceva de aceeași scriitoare.
CITATE
― Dacă îmi permiteţi să adaug, a spus reprezentatul comisariatului, este limpede că doi oameni au fost omorâţi de una şi aceeaşi persoană şi avem motive să credem că persoana cu pricina este prezentă în această sală. Nu încape îndoială că aceste crime afectează grav interesul public, din moment ce nu e limpede dacă ucigaşul îşi alege victimele după alt criteriu în afară de propriul capriciu. Următoarea victimă poate fi oricine. Dacă se consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile stipulate în primul articol, cerem ca suspectul să fie reţinut pe baza celui de-al doilea articol, cu privire la interesul public.
― Nicio problemă. Acum nu-i în hotel, dar cred c-o să se întoarcă mâine. În cele din urmă, Jónas a găsit ceea ce căuta în sertar. I-a întins Thórei o cheie veche şi grea prinsă pe un inel mare din oţel.
― Asta e cheia de la vechea pivniţă. Acolo se află cutiile despre care ţi-am povestit. Te rog să te uiţi prin ele. O să găseşti nişte lucruri interesante care ne-ar putea ajuta să înţelegem de ce e bântuit locul ăsta.
Cu vreun an înainte, Thóra îl ajutase pe Jónas, un afacerist bogat de vârstă mijlocie, să pună la punct contractul de cumpărare a unei proprietăţi cu două conace din peninsula Snaefellsnes. Jónas plecase în străinătate şi făcuse avere foarte repede, specializându-se în achiziţionarea unor posturi de radio aflate în pragul falimentului, pe care le punea pe picioare şi le revindea cu un profit uriaş. Thóra habar n-avea dacă fusese ciudat de la început sau dacă devenise excentric din pricina banilor; cert e că acum era absorbit de filosofia New Age şi avea de gând să construiască un ditamai centrul de întruniri sau un fel de hotel balnear, unde oamenii puteau veni să se vindece de toate maladiile trupeşti şi spirituale cu ajutorul terapiilor alternative.
[…] Suflete damnate (Yrsa Sigudardottir) – un roman scris de o islandeză cu mult talent literar. Este un thriller încărcat de mister, cu personaje inedite și crime foarte ciudate. Am citit cartea cu sufletul la gură și vă spun că trebuie neapărat să îl citiți. În momentul în care voi publica recenzia pentru această carte, va apărea aici un link. […]
[…] Sigurdardottir, Yrsa – Suflete damnate […]
[…] Suflete damnate – Yrsa Sigurdardottir […]
[…] Suflete damnate – Yrsa Sigurdardottir […]