Zona zero – Lavinia Călina (recenzie)

zona zero 1

Autor: Lavinia Călina

Naționalitate: română

An apariție: 2015 (la Editura Herg Benet)

Gen carte: ficțiune

Număr pagini: 236

Nota mea: 5/5

Alte cărți de aceeași autoare: Copiii întunericului (vol. 1 din seria Neamul Corbilor)

Puteți găsi cartea AICI

Primită de la: Editura Herg Benet

PREZENTARE

Lovită de un virus necunoscut, omenirea se află în pragul extincției. Paraziții, cei atinși de boală, sunt ei înșiși cea mai mare primejdie față de puținii care au reușit să supraviețuiască. Iar lupta este aprigă. Pentru Elena, pierderea soțului la atât de scurt timp după ce s-a căsătorit din dragoste a însemnat punctul de pornire pentru o transformare care ar fi părut fără închipuire până atunci: salvarea grupului pe care va ajunge să îl conducă refugiată într-unul dintre ultimele bastioane ale umanității presupune sacrificii extreme și o voință de fier dincolo de limitele de care credea că nu este capabilă să treacă. Întâlnirea cu doi frați, tânărul Vlad și adolescenta Vanessa, va fi punctul de cotitură înspre decizia ultimă. Pe cine mai poate salva? Ce forță îi poate da dreptul să se joace cu vieți inocente? Poate să își regăsească sentimentele de iubire în pofida apocalipsei care pare să fi distrus totul în calea ei? Care este soluția pentru Zona Zero?

Răspunsul este un roman în același ritm alert și imprevizibil cu care Lavinia Călina ne-a obișnuit din primele sale cărți. Aventura vieții și a morții este doar un pretext pentru o poveste care te va zdruncina din temelii și care te va captiva pe de-a întregul.

Lupta pentru supraviețuire a început!

PĂREREA  MEA

Am citit înainte de acest roman Copiii întunericului și Blestemul zorilor de aceeași autoare și eram aproape convinsă că urmează un roman în același stil, dar m-am înșelat. Zona zero este o altfel de carte, o carte despre un fel de apocalipsă și lupta pentru supraviețuire. Nu încape discuție că am avut încă de la început așteptări mari de la această carte și nu m-am gândit că voi citi ceva dezamăgitor. Deși începutul cărții l-am parcurs mai greu, am descoperit apoi că îmi place și vreau să aflu toată povestea. Partea proastă este că din câte știu nu există o continuare a acestui volum și asta e păcat!

Aruncă cuțitul undeva prin salon și își lăsă capul pe spate. Nu mai putea nici să plângă, măcar. Suspina, doar. Își dorea să fi fost suficient de puternică cât să-și taie venele și să moară lângă el.

Titlul se referă la o zonă securizată în care virusul care distruge omenirea nu poate ajunge, ci doar oamenii privilegiați. Tema este lupta pentru supraviețuire, omenirea fiind atacată de paraziți, un fel de zombie care ucid și sunt însetați de sânge uman. Până acum nu mai citisem nimic care să aibă ca personaje astfel de ființe bizare și nici nu am fost atrasă de subiectul zombie. Mi se pare un subiect clișeic care urmează cam aceleași tipare. Dar nu este cazul aici.Interesant este faptul că acest roman ce are un pic peste 200 de pagini reușește să înglobeze în paginile sale o multitudine de subiecte și personaje diferite.

Unii încercau să desfacă cutiile pe ascuns și să mai bage câte ceva prin buzunare când soldații nu erau atenți. Pe toate cutiile sau pachetele scria mare ZZ. Zona zero, își spuse el în gând. De acolo vin.

Tema fantastică și apocaliptică este fascinantă și mi-a luat ceva timp să mă gândesc cum să împărtășesc cu voi impresiile mele legate de această carte. Pe de o parte m-a fascinat, pe de altă parte m-a șocat puțin. Dacă stăm și ne gândim puțin ce am face într-o astfel de situație, cred că ne-ar fi greu să ne imaginăm cum ne-am putea găsi tăria de caracter în situații limită. Personajele sunt numeroase, dar vreau să îmi opresc atenția asupra Elenei, femeia care descoperă că într-o secundă pierde tot, ca în alta să fie puternică și luptătoare. Ce pierde Elena, ce câștigă pe parcursul romanului și cum evoluează relațiile dintre personaje, cel mai bine citiți romanul. Aveți răbdare dacă la început nu înțelegeți  prea bine acțiunea, deoarece pe parcurs veți pricepe tot.

Recomand cartea iubitorilor de fantasy în special și celor care vor o lectură plină de acțiune și suspans. De asemenea, vă aștept cu impresii legate de acest volum. Mulțumesc frumos editurii Herg Benet pentru acest minunat volum!

 

No Responsesto “Zona zero – Lavinia Călina (recenzie)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fata cu toate darurile – M. R. Carey – STIL DE SCRIITOR - […] Nu vreau să dezvălui prea multe din acțiunea complexă a cărții, ci doar să vă mai spun că merită…
  2. Impresii lectură IULIE 2016 – STIL DE SCRIITOR - […] Zona zero – Lavinia Călina (Dacă vă plac cărțile cu zombie, cu lupte pentru supraviețuire și mult suspans, atunci…
  3. Delirium – Lauren Oliver – STIL DE SCRIITOR - […] categoria distopiilor am mai citit până acum romanul 1984 a lui George Orwell, Zona zero de Lavinia Călina și…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: