Autor: Kurt Vonnegut
Naționalitate: americană
An apariție: 1997
Gen carte: ficțiune
Număr pagini: 245
Nota mea: 3/5
Primită de la: Librăria online Târgul Cărții.ro
PREZENTARE
Ultimul roman al lui Kurt Vonnegut, unul dintre cei mai valoroși scriitori americani, Cutremur de timp (1997) s-a aflat luni de zile pe lista de bestselleruri New York Times.
Când un Cutremur de timp arunca întreaga omenire cu zece ani în urmă, pământenii se văd nevoiți să-și retrăiască, fără a putea schimba nimic, ultimii ani din viața, începând de la 17 februarie 1991. Ideea ii aparține bătrânului scriitor de science-fiction Kilgore Trout, alter ego al autorului, ale cărui povestiri împânzesc narațiunea, venind în completarea evenimentelor. Astfel aflăm despre existenta buubuulingilor, extratereștri dotațți cu o inteligența strălucită, care, odată cu apariția televiziunii, refuză să-și mai folosească imaginația și devin niște făpturi lipsite de sensibilitate; despre cele trei surori „B-36”, numite astfel după un bombardier de pe planeta Pământ, dintre care cea mai rea e om de știință; despre doctorul Schadenfreude, psihiatrul care le interzice pacienților sa mai rostească pronumele „eu”, intenționând ca prin aceasta inedita terapie să-i elibereze de propriul sine.
Urmărind epopeea tragicomica a vieții personajelor, autorul își reamintește întâmplări din trecutul său, împănând narațiunea cu mici povestioare moralizatoare, anecdote și comentarii pline de umor și autoironie.
PĂREREA MEA
Deși îmi doream de mult timp, nu am avut până acum ocazia să citesc vreo carte scrisă de Vonnegut. Am auzit multe despre acest autor și am înțeles că are cărți care chiar merită citite. Acest prim contact cu acest scriitor nu prea s-a ridicat la așteptările mele, mai ales pentru că mă așteptam să fie scris altfel. Stilul cărții nu este unul ușor, ci te poartă printr-o mulțime de subînțelesuri pe care nu oricine le poate pricepe.
Da, iar atunci când cutremurul de timp din 2001 ne-a aruncat înapoi în 1991, a transformat zece ani din trecutul nostru în zece ani din viitorul nostru, ca să ne putem aduce aminte tot ce-am avut de zis și făcut la momentul potrivit.
Cel mai mult mi-a plăcut însă umorul de necontestat al autorului, care strecoară sub o ironie fină mult haz. Tema cărții este ficțională în mare parte, dar există multe elemente inspirate din viața scriitorului. Personajele nu sunt numeroase, dar cel principal este Trout Kilgore, un fel de alter ego al lui Vonnegut, prin ochii căruia scriitorul percepe anumite evenimente.
Această emisferă nu este un pat așternut cu petale de trandafiri. În această emisferă s-a sinucis mama mea, iar apoi cumnatul meu s-a prăbușit cu trenul de pe un pod mobil.
Cartea are o copertă atât de frumoasă și chiar dacă nu este cea mai bună carte a lui Vonnegut, mă bucur totuși că am citit-o și mi-am format o primă impresie. Este genul de carte care te îndeamnă la analiză și trebuie să ai cheful și atenția necesară ca să pătrunzi în lumea lui Vonnegut. Recomand această carte în special celor care l-au mai citit și celor care vor o lectură puțin mai dificilă.
Mulțumesc librăriei online Târgul Cărții pentru exemplar!