Minunea de R. J. Palacio

 

Autor: R. J. Palacio (Raquel Jaramillo)

Naționalitate: americană

Titlu original: Wonder

An apariție: 2012 (în 2013 la Editura Arthur)

Gen carte: roman, ficțiune, young adult, cărți pentru copii

Număr pagini: 336

Nota mea: 5/5

Serie: nu

Puteți găsi cartea AICI  sau AICI ( puteți primi și o reducere în limita stocului disponibil)

PREZENTARE

August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naște cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile și vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinții săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc ca a venit vremea ca Auggie să meargă la școală.
Minunea este o poveste emoționantă despre curaj și bunătate, despre integrare și acceptare, scrisă cu sensibilitate și umor. „Nu judeca după aparențe” pare sa fie ideea de la care pornește R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiței din Micul prinț: „Nu poți vedea bine decât cu inima. Esențialul e invizibil pentru ochi.”

PĂREREA MEA

Auzisem despre această carte multe lucruri și singurul lucru pe care l-am reținut a fost faptul că este deosebit de emoționantă și frumoasă. După ce am citit și eu cartea am înțeles în sfârșit de ce este atât de deosebită. Stilul cărții este accesibil, am citit-o în aproape două zile și mi-a plăcut felul în care este structurată. Este structurată în 8 părți, fiecare având mai multe capitole foarte scurte (de o pagină sau două) ce poartă titluri sugestive. Cartea este scrisă la persoana I, iar naratorul se schimbă în fiecare parte a cărții. Altfel spus, este scrisă din mai multe puncte de vedere, lucru ce mi s-a părut interesant.

Mama zice că până atunci îi spuseseră totul despre mine. Era pregătită să mă vadă. Şi mai zice că atunci când s-a uitat pentru prima dată la faţa mea terciuită, nu a văzut decât ce ochi frumoşi aveam.

Trebuie să ştiţi că mama e frumoasă. Iar tata este arătos. Via e şi ea drăguţă. Asta în caz că vă întrebaţi.

Nicio secundă nu m-am gândit că voi dezamăgită de acest lucru, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Deși multe secvențe ale cărții sunt triste și te pun pe gânduri, este genul de carte care nu merită ratată. Poate fi considerată o carte pentru copii, dar la fel de bine poate fi citită și de adulți. Până acum nu am avut ocazia să citesc astfel de cărți, adică romane care să prezinte ca subiect problemele prin care un băiat trece datorită diformității sale. Temele cărții, după părerea mea, ar putea fi condiția medicală, dar și relațiile dintre oameni, atât cele familia, cât și cele de prietenie.

Uneori mi-aş fi dorit să ies în lume purtând casca de astronaut de pe vremea când eram mic. Dacă vă vine să credeţi, oamenilor li se pare mult mai puţin ciudat să vadă un puşti cu cască de astronaut decât să-mi vadă mie faţa. În orice caz, am lăsat capul în jos şi am pornit în spatele mamei pe coridoarele lungi şi intens luminate.

Titlul cărții face referire la personajul masculin principal al cărții, August, băiețelul care suferă enorm din cauza problemelor sale medicale, dar care supraviețuiește ca prin minune numeroaselor încercări. Personajele cărții sunt numeroase, iar alături de August avem și familia sau colegii săi de școală. Are o relație foarte apropiată cu părinții și familia sa, dar, cum este și normal, există și persoane răutăcioase care îl ocolesc sau își bat joc de el. De ce ar trebui să citiți această carte? Pentru că este o carte care te emoționează până la lacrimi și este potrivită pentru voi dacă sunteți interesați de povești de viață.  Vă recomand călduros această carte minunată și vă aștept cu impresii!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.