Copila de zăpadă – Eowyn Ivey (recenzie)

copila

Autor: Eowyn Ivey

Naționalitate: americană

Titlu original: The Snow Child

An apariție: 2012 (2014 la Editura Polirom)

Gen carte: roman istoric, fantasy

Număr pagini: 326

Nota mea: +5/5

Primită de la: Librăria online Târgul Cărții.ro

Puteți găsi cartea AICI ( în limita stocului disponibil + reducere)

PREZENTARE

Ajunși deja la jumătatea vieții, Jack și Mabel se luptă să-și clădească o viața nouă în Alaska anilor ’20, însă durerea pricinuita de lipsa copiilor sapa o prăpastie tot mai adâncă intre ei. Într-o clipă de exaltare, la căderea primei zăpezi din an, cei doi plămădesc o copilă din zăpadă cu chip delicat, buze trandafirii și păr bălai. Nu mică le este însă mirarea a doua zi, când descoperă ca fetita de zăpadă a prins viață, ca și cum povestea Snegurocikăi, ce încântase copilăria lui Mabel, ar fi devenit realitate. Din acea clipa, Faina, copila de zăpadă, va deveni parte din familie și prezența ei candidă le va schimba viețile pentru totdeauna.

PĂREREA MEA

Aveam cartea asta pe lista mea de citit de câteva luni bune și parcă mereu am evitat să o achiziționez, dar când am primit-o de la librăria- anticariat online Târgul CărțiI am fost extrem de încântată și abia așteptam să o citesc! Până în acest moment am citit 26 de cărți (anul acesta, adică) și trebuie să vă spun că este în top pe primul loc. Este o carte excepțional de frumoasă, de captivantă și care decurge ca un basm. Dacă vă uitați cu atenție la coperta cărții din fotografie, veți vedea o carte nouă și cu o copertă extrem de frumoasă.

Din titlul cărții deja ne putem imagina că această copilă de zăpadă este un personaj fantastic care ne va captiva și ne va introduce într-un univers feeric. Copila de zăpadă, pe numele ei Faina, este elementul care va oferi culoare vieții celorlalte personaje principale ale cărții, Mabel și Jack. Poate la prima vedere povestea cărții pare banală…o familie de oameni trecuți de prima tinerețe care nu au copii fac într-o zi un copil din zăpadă. Dar ce se întâmplă apoi rămâne o enigmă, deoarece au loc tot felul de evenimente surprinzătoare și deși îmi este foarte greu să nu ofer o groază de spoilere, încerc doar să vă stârnesc interesul pentru carte.

Stilul cărții este foarte ușurel, eu am citit-o în câteva zile, în vacanță și am fost extrem de plăcut impresionată de ceea ce am citit. Personajele interesante, atmosfera captivantă și celelalte elemente ale cărții fac din ea un roman de excepție. Credeți-mă pe cuvânt că este primul roman citit anul acesta care m-a impresionat foarte tare.Mereu am iubit basmele, iar atmosfera de basm a acestei cărți a fost pe placul meu.

Personajele cărții nu sunt foarte numeroase, dar mi s-au părut foarte bine conturate. Mabel are undeva la 50 de ani și trăiește alături de soțul ei, Jack, într-o colibă din Alaska. Atât Mabel, cât și Jack trec împreună prin multe încercări, dar de fiecare dată destinul îi ajut să depășească toate obstacolele. Jack este un bărbat puternic pe care însă nu l-am admirat tot timpul. Preferata mea rămâne Mabel, care este o femeie deosebită și extrem de iubitoare. Faina sau copila de zăpadă este un personaj ciudat și dacă veți citi cartea, veți înțelege ce vreau să zic. Există în carte și unele scene care îți dau senzația de melancolie sau tristețe, dar pe măsură ce parcurgi romanul începi să înțelegi mai bine acțiunea și personajele.

Cum v-am mai spus, este carte foarte frumoasă și te ține cu sufletul la gură, iar de multe ori mi s-a întâmplat să anticipez anumite scene, dar să știți că autoarea cărții este o maestră în jocul cu cititorul. Finalul cărții mi s-a părut imprevizibil și chiar nu mă așteptam la acel final. Nu vă spun care este și îmi doresc foarte tare să citiți acest roman. Este genul de carte din care înveți multe și practic ești prins în vârtejul acțiunii. Vă recomand acest roman dacă iubiți genul fantasy, cărțile care au la bază basmele și lecturile captivante.

CITATE

Amintirea îi făcea rău. În faldurile sale erau strâns înfășurate rușine și umilința, precum și vina teribilă de-a fi provocat moartea păsării. Dar în miezul său era emoția reală – o dezamăgire furibundă. Dacă nu reușea să convingă pe nimeni, atunci ea cum mai putea continua să creadă?

S-a oprit și a întors capul. Pentru o clipă, privirea i s-a pironit într-a lui Jack și acolo, în ochii ei aurii și îngustați, a văzut el sălbăticia locului. De parcă ar fi privit sălbăticia însăși drept în ochi. 

2 Responsesto “Copila de zăpadă – Eowyn Ivey (recenzie)”

  1. Loredana M. spune:

    N-am avut ocazia s-o citesc până acum, dar fiindcă peste tot văd numai recenzii la superlativ pentru ea, cred că va face parte din lista mea de lecturi de anul ăsta. Deci serios acum, încă n-am dat peste cineva care s-o fi citit și să nu-i fi plăcut! ?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Spre marginea luminoasă a lumii – Eowyn Ivey | Stil de scriitor - […] aceeași autoare eu am mai citit o carte care se numește Copila de zăpadă, o carte foarte frumoasă pe…
  2. Cărțile anului 2017 - Stil de scriitor - […] Copila de zăpadă – Eowyin Ivey […]
  3. Ursul și privighetoarea - Katherine Arden (recenzie) - Stil de scriitor - […] descriu cât de frumoasă este această carte. Și îmi amintește de o altă carte suberbă, de Copila de zăpadă,…
  4. Cărțile anului 2017 - Stil de scriitor - […] Copila de zăpadă – Eowyin Ivey […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: