Circul nopții – Erin Morgenstern

circul-noptii_1_fullsize

Autor: Erin Morgenstern

Naționalitate: americană

Titlu original: The Night Circus

An apariție: 2011

Gen carte: roman istoric, fantasy, ficțiune

Număr pagini: 400

Nota mea: 4/5

PREZENTARE

Circul Nopții prezintă o poveste seducătoare, plină de aventură, magie și poezie, o poveste de dragoste magică pentru cititorii de toate vârstele. Tânăra scriitoare Erin Morgenstern urmărește periplul aventuros al unui circ fermecat.

Sub cupola corturilor nocturne, în dungi albe și negre, te așteaptă o experiență cu totul unica, o sărbătoare a simțurilor – poți să te pierzi într-un labirint de nori, să rătăcești prin meandrele unei grădini luxuriante construite din gheata, să privești uimit la contorsionistă tatuată care se strecoară într-o minusculă cutie de sticla și să te îmbeți cu miresmele de caramel și scorțișoară ce adie amețitor prin aer. Însă, în spatele norilor de fum și al oglinzilor, se derulează o competiție crâncenă – un duel intre doi tineri magicieni, Celia și Marco – antrenați încă din copilărie sa concureze într-un „joc“ implacabil de către maeștrii lor misterioși. Necunoscuta celor doi, aceasta este însă o confruntare din care doar unul dintre ei va reuși să iasă învingător, iar circul este scena pe care se desfășoară o bătălie cumplită a imaginației și voinței.

Dar când o dragoste profundă, pasionată și magică se înfiripă intre cei doi protagoniști, bătrânii lor maeștri trebuie să intervină, iar consecințele vor fi periculoase pentru toți cei implicați.

PĂREREA MEA

Aveam acest roman de ceva timp în bibliotecă și deși îmi doream de mult timp să îl citesc, nu am reușit. Dar într-o zi simțeam nevoia să citesc ceva fantastic, magic, așa că am început să îl răsfoiesc. Nu pot spune că sunt o mare fană a circului, poate și din cauză că am fost doar de vreo două ori și atât. Aveam așteptări destul de ridicate de la această carte și cumva presimțeam că este ceva fantastic și puțin macabru. Stilul cărții mi s-a părut destul de accesibil și chiar dacă are 400 de pagini, l-am citit destul de repede. Cartea are mai multe părți, iar acestea cuprind un anumite număr de capitole.

Circul soseşte fără veste.

Fără înştiinţări, fără afişe pe stâlpii sau panourile din centru, fără anunţuri sau reclame în ziarele locale. E pur şi simplu acolo unde ieri nu era nimic.

Corturile înalte ca nişte turnuri sunt în dungi albe şi negre, fără purpură sau aur la vedere. Niciun fel de culoare, în afară de copacii din apropiere şi iarba câmpurilor dimprejur. Dungi albe şi negre pe cerul cenuşiu; nenumărate corturi de forme şi mărimi variate şi un gard de fier forjat cu multe încrengături care înconjoară această lume fără culoare. Chiar şi puţinul pământ care se vede de afară este fie alb, fie negru, vopsit sau pudrat, ori supus vreunei scamatorii magice.

Tema cărții este fantastică, iar titlul rezumă în linii mari subiectul romanului: circul care sosește fără veste în oraș dă viața mai multor personaje peste cap brusc. Multe lucruri însă nu ar fi de spus despre acest roman, mai ales pentru că multe dintre paginile sale mi s-au părut forțate și inutile. Acțiunea parcă nu a fost atât de bine construită pe alocuri și eu personal nu am înțeles o parte din acțiune. Spre exemplu, evoluția relației dintre cele două personaje principale, Celia și Marco. Povestea celor doi mi s-a părut puțin forțată.

Atunci când ajunge la fermă, e sigur că e mai aproape de acel Bailey care ar trebui să fie decât de cel care era cu o zi înainte. Nu e prea sigur ce înseamnă asta, dar pe moment nu crede că mai contează prea mult.

În visele lui e un cavaler călare, ce poartă o sabie de argint, iar lucrul ăsta nici măcar nu i se pare din cale-afară de ciudat.

Personajele cărții sunt numeroase, sunt destul de interesante, mai ales Celia, micuța care se transformă într-o frumoasă și fermecătoare iluzionistă. La baza cărții stă foarte mult iluzia și misterul și cred că și romanul în sine este o iluzie. V-am spus deja că multe elemente ale cărții rămân un mister. Un alt personaj interesant este Prospero, tatăl Celiei, un personaj bizar pe care vă invit pe voi să îl cunoașteți mai bine. Marco mi s-a părut de multe ori păstrat în umbră și la fel ca Celia, viața lui rămâne un mister. Iar confruntarea finală dintre cei doi și ce se întâmplă apoi, tot o enigmă.

Bărbatul în costum cenuşiu îşi vede de drum de parcă nu s-ar fi oprit nicio clipă, trecând prin perdelele de catifea care separă curtea de lumea din afară.

Contemplă o vreme ceasul de lângă porţi înainte de a părăsi circul.

Să știți că nu e o carte atât de ușor de înțeles și descifrat, deoarece autoarea se joacă mult (poate prea mult) cu mintea cititorului și de multe ori îl derutează. M-am simțit de multe ori derutată de întorsăturile de situație existente. În linii mari, este o carte destul de interesantă și dacă vreți să aflați mai multe despre circ sau să pătrundeți (la nivel imaginar) în lumea sa, această carte este pentru voi. Eu i-am oferit 4 din 5 steluțe, în special pentru atmosfera feerică a cărții și pentru misterul de nepătruns.

Voi ați citit cartea? Păreri?

6 Responsesto “Circul nopții – Erin Morgenstern”

  1. anasylvi spune:

    O recenzie foarte atragatoare. Nu am citit cartea, nu ma dau in vant dupa circ, dar inteleg ca acesta este ceva deosebit si fantastic, gasesc acest lucru tentant, in concluzie se retine!

  2. Loredana M. spune:

    Hehe! ? Ce mă bucur că n-ai lăudat cartea, așa cum au făcut-o mulți. E o carte bunicică, dar nici pe departe fenomenul literar pe care mulți îl consideră. Povestea a avut multe hibe, iar relația dintre protagoniști mi s-a părut, mie personal, cam toxică. Chipurile un fel de Romeo și Julieta, dar neavând nimic din farmecul cuplului inițial. ? Ce mai, eu am fost destul de dezamăgită de ea. Nu mai știu câte stele i-am dat, dar mă așteptam la ceva maxim. Și n-am primit. :/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: