Autor: Henryk Sienkiewicz
Naționalitate: poloneză
Titlu original: Wiry
An apariție: 1910 (2005 la Editura Leda )
Gen carte: roman, literatură clasică, istorie
Număr pagini: 336
Nota mea: 4/5
Primită de la: Editura Leda
Puteți găsi cartea AICI
PREZENTARE
„Eu sunt un om de condei, care nu se pricepe la discutii si actiuni legate de politica practica […] Nu stiu să conduc dezbaterile, sa le readuc la matca atunci cand se abat pe directii laturalnice si imi lipseste cu desavarsire orice indemanare in aplanarea conflictelor. Necunoscand problemele de ansamblu, nu sunt in stare sa rezum punctele de vedere opuse si sa le prezint in mod sintetic. […] Politica aplicata este pentru mine un domeniu strain, nepotrivit cu firea mea, si mi-as dori sa raman intotdeauna asa”. Astfel isi intemeia Sienkiewicz la sfarsitul anului 1906, cu modestie si demnitate refuzul de a conduce un comitet infiintat pentru organizarea unei actiuni politice comune. Ca lucrurile nu trebuie considerate tale quale, o demonstrează, printre altele, succesul de-a dreptul fulminant, repurtat in noiembrie 1905, de discursul improvizat intr-un balcon cu prilejul unei manifestații populare. Ei, si tot el a scris proza social-politica și de dragoste, Convulsii, în realitate un roman-răfuiala, contrariind acuzator oficialitățile culturale care l-au întâmpinat cu ostilitate, menționându-l denigrator sub eticheta „eșecului” peste o jumătate de secol. Aceasta opera, Convulsii, mai mult decât interesanta, o oferim acum cititorilor pentru prima dată într-o versiune românească. Habent sua… (Stan Velea)
PĂREREA MEA
Am primit un exemplar al acestei cărți de la Editura Leda (Grupul editorial Corint) și țin să le mulțumesc frumos pentru asta. De Henryk Sienkiewicz am mai citit până acum Quo vadis (care este unul dintre romanele mele preferate ever!) și Fără ideal. Romanul de față ce poartă un titlu extrem de sugestiv, Convulsii, este genul de carte care îți arată o altă față a istoriei și prezintă multe dedesubturi ale societății poloneze.
Autorul a fost un patriot înrăit și nu a ezitat nicio secundă să introducă în scrierile sale pagini încărcate de istorie și socialism. Cartea este complexă, abundă în numărul mare de personaje și dacă inițial am crezut că o voi citi repede, m-am înșelat. Este un roman clasic, foarte bine construit, care m-a captivat destul de repede, chiar dacă tema istoriei nu este pe placul meu întotdeauna.
Titlul Convulsii face referire la problemele sociale din perioada revoluției de la 1905-1907, o perioadă tulbure pentru Polonia din mai multe puncte de vedere, dar și la frământările interioare ale personajelor. Tema principală a cărții este cea istorică, dar mai apar și iubirea, prietenia sau familia. Personal am iubit mai mult paginile în care iubirea își făcea simțită prezența.
Despre personaje v-am spus deja că sunt numeroase, iar un fapt ce îl urăsc este numele lor greu de ținut minte. Personajele mele preferate sunt Krzycki și domnișoara Anney, doi tineri între care se va înfiripa o poveste de dragoste neobișnuită, dar cărora le va rezerva și foarte multe surprize. Vă mai spun că la baza cărții stă un secret uriaș care pe mine personal m-a tulburat complet. Umorul cu care sunt scrise unele pagini mi s-a părut uimitor, iar stilul lui Sienkiewicz unul formidabil.
Pentru cei care nu citiți de obicei literatură clasică, vă avertizez că s-ar putea să fie cartea puțin cam greoaie pentru voi, dar pentru cei care sunt familiarizați cu stilul clasic, vă recomand această carte din toată inima. Veți descoperi un roman complex și foarte bine pus la punct. Plus că este o carte care abordează teme și conflicte serioase.
Dacă ați citit cartea, vă aștept cu opinii. Dacă nu, repede la citit!
CITATE
Suferința este o revărsare fără margini, ca marea, pe când vârtejurile, tornadele nu sunt decât valurile de la suprafața apei.
Dar tu, suflete, zbori tot mai sus și mai sus. Pământul a rămas undeva pe fundul prăpastiei, iar tu, prin norii ușori ca puful, rătăciți pe bolta cerească, străbați văzduhul inundat de strălucire, pustiu și rece.