Autor: Christian Jacq
Naționalitate: franceză
An apariție: 2016 la Editura All
Titlu original: Le dernier rêve de Cléopâtre
Gen carte: roman istoric, literatură contemporană
Număr pagini: 335
Nota mea: 4/5
Primită de la: Editura All
Puteți găsi cartea AICI ( în limita stocului disponibil)
PREZENTARE
Christian Jacq, cel mai citit scriitor francez din întreaga lume, cu milioane de exemplare vândute și traduceri în 28 de limbi, spune povestea Cleopatrei, cea mai fascinantă regină a Egiptului.Acțiunea se desfășoară în perioada în care dinastia Ptolemeilor a guvernat Egiptul Antic. Cleopatra a VII-a, suverana „tărâmului iubit al zeilor”, a fost ultima și cea mai celebră reprezentantă a neamului său.
Ea și-a ales titlul de „Cea care își iubește patria“, referindu-se la acel Egipt cu trecut glorios, obiect al tuturor visurilor ei. Departe de a se mulțumi cu o viată luxoasă în Alexandria, regina concepe planul nebunesc de a-i reda patriei sale forța și măreția. Fără Cezar, însă, Cleopatra n-ar fi putut recuceri Egiptul. Fără Cleopatra, Cezar n-ar fi putut stabili o pace durabilă în Orient. Povestea de dragoste pasională se împletește cu realitatea acelor vremuri, iar romanul lui Christian Jacq ne poartă pe urmele incredibilei epopei amoroase și politice pe care o trăiesc cei doi.
PĂREREA MEA
Am primit un exemplar al acestui roman pentru recenzie de la Editura All şi vreau să le mulţumesc încă o dată că mi-au oferit şansa de a citi o carte cu a cărui gen nu prea sunt familiarizată. Am ales să citesc această carte deoarece m-a atras mult coperta colorată şi am fost tentată să descopăr un personaj despre care recunosc, spre ruşinea mea, că nu cunosc foarte multe. Nu pot să zic că aşteptările mele au fost înşelate, dar nici nu pot afirma că i-aş da nota maximă. În cele ce urmează vă spun şi de ce.
Tema cărţii este una istorică şi, deşi mult timp mi-a displăcut cam orice scriere inspirată din istorie, acest roman chiar mi-a plăcut. Deşi are 300 şi ceva de pagini să nu vă gândiţi că veţi citi greu cartea. Poate numai dacă nu aveţi prea mult timp la dispoziţie. Eu am citit-o în câteva zile, iar dacă timpul mi-ar fi permis aş fi terminat-o şi mai repede.
Titlul cărţii face referire la regina Egiptului, Cleopatra, care are un vis măreţ şi care va face tot posibilul să îl îndeplinească. Fiecare pagină a cărţii m-a purtat într-o lume de demult şi tare mult mi-a plăcut să îmi iau cafeaua şi să mă aşez confortabil pe canapea, pornind într-o aventură alertă alături de Cleopatra şi alte personaje istorice importante.
Citiţi acest roman dacă doriţi să aflaţi cine a fost Cleopatra cu adevărat, cine a fost Cezar şi prin ce încercări demne de menţionat au trecut toţi. Nu vreau să vă dau prea mult amănunte, ci doresc să vă fac să îl citiţi. Chiar dacă la prima vedere s-ar putea ca pentru unii dintre voi un roman istoric să nu fie prea atractiv, nu vă speriaţi şi nu daţi înapoi. S-ar putea să vă placă mai mult decât credeţi!
Personajele cărţii sunt numeroase, îţi captivează puternic atenţia şi te fac să te simţi părtaş într-o aventură cât se poate de reală. Personajul meu preferat este Cleopatra, un personaj care, chiar dacă a trecut prin numeroase încercări, nu îşi pierde curajul şi face tot posibilul să îşi atingă ţelurile. Un plus pe care îl are acest roman este răsturnarea continuă a situaţiilor. Atunci când ai impresia că apele s-au liniştit, intervine ceva şi tulbură la loc situaţia. Alături de Cleopatra facem cunoştinţă şi cu Cezar, conducătorul Romei, personaj pe care am ajuns să îl îndrăgesc spre finalul cărţii.
Deşi sunt foarte multe de spus despre acest roman, vă zic doar atât: dacă sunteţi pasionaţi de istorie şi de cărţile inspirate din istorie, vă invit să îl citiţi. Dacă nu l-aţi citit până acum şi aveţi reţineri, puneţi mâna pe carte şi nu vă opriţi până la final. S-ar putea să fie o aventură pe care o veţi iubi şi de care vă veţi aminti cu drag!
CITATE
Zâmbetul reginei îl seduse în cele din urmă. Explorarea acestui univers devenea pentru el o prioritate.
Un simplu vis…Şi dacă totuşi construirea acestui nou templu va călăuzi gândirea unui nou suveran, dacă îl va inspira în acţiunile lui, dacă va reîntemeia o vârstă de aur? Superioara nu era responsabilă de o speranţă nebunească, sanctuarul ei nu va emana o energie capabilă să redea demnitatea poporului?
Educată pentru a domni, Cleopatra nu se va întoarce din drum. Din moment ce răzvrătiţii triumfau, de ce să mai trăiască?
[…] Puteți citi continuarea recenziei pe http://www.stildescriitor.ro […]
Adevărul este că are o copertă frumoasă! Pare interesantă, poate îi voi da o șansă!
Merita citita!