Unde ești? – Marc Levy (recenzie)

Autor: Marc Levy

Naționalitate: franceză

An apariție: 2001 (în 2016 la Editura Trei)

Gen carte: ficțiune, roman, dragoste

Titlu original: Ou es-tu?

Serie: nu

Număr pagini: 264

Nota mea: 5/5
PREZENTARE

Doi adolescenti isi jura dragoste vesnica, dar destinul ii separa. Ea infrunta violenta unui uragan in America Centrala, in timp ce el isi urmeaza cariera in Manhattan. El ii promite ca va fi alaturi de ea atunci cand va fi chemat. Nu stia ca aceasta promisiune ii va bulversa viata…

PĂREREA MEA

Este prima carte scrisă de francezul Marc Levy pe care eu o citesc și cu siguranță nu va fi ultima. Îmi doream de foarte mult timp să citesc o carte semnată de el, dar mereu apărea altceva și tot amânam. Stilul său mi se pare asemănător cu al Ceceliei Ahern, Nicholas Sparks sau al lui Guillaume Musso. Am auzit numai păreri pozitive despre romanele sale, așa că am ales acest roman scurt care are în același timp și un titlu interesant. Ideea căutării, fie ea a celuilalt sau a sinelui ne este sugerată de titlul mai mult decât potrivit oferit acestei cărți, Unde ești?

De ce să privilegiezi ceea ce nu mai există, în detrimentul tuturor lucrurilor care sunt la faţa locului? De ce să acorzi mai multă importanţă lucrurilor care nu merg, în loc să apreciezi tot ceea ce merge?

Ar fi foarte multe de spus despre cartea asta, dar încep prin a vă spune că pentru mine a fost o lectură ușoară, frumoasă și o adevărată surpriză. Tema cărții nu este singulară, în sensul că pe lângă tema iubirii, mai apare acolo și relațiile dintre membrii familiei și parcursul profesional. Cartea asta vorbește despre fiecare dintre noi, despre alegerile noastre și mi-am dat seama că fiecare decizie pe care o luăm ne poate marca destinul iremediabil. Philip și Susan sunt personajele principale ale cărții, cei doi încearcă la început o poveste de dragoste, numai că destinul ne rezervă de multe ori altceva, iar pe parcursul cărții viața lor se schimb definitiv și apar semne de întrebare legate de viitorul lor împreună. Cartea mi-a oferit extrem de multe surprize, atât în ceea ce privește alegerile celor doi, dar și apariția altor personaje. Nu vă spun care, vă spun doar că la un moment dat îmi venea să dau cu kindle-ul de pământ (da, am citit varianta electronică a cărții). Și nu de frustrare, ci de uimire.

Ca toţi copiii pe care viaţa îi face să crească prea repede, nu se simţea deloc în largul ei. Ca şi tine, era prizoniera aparenţei sale şi a păcătoasei de clepsidre, din care nisipul nu curgea suficient de repede. Ea îşi petrecea ziua de azi aşteptând să vină ziua de mâine şi, tot timpul, visa să crească mai repede.

Am simțit admirație și milă față de Philip, iar față de Susan, pe măsură ce înaintam în lectură, nutream sentimente tot mai contradictorii. O poți iubi pe Susan, o poți urî, îi poți înțelege hotărârile, dar nu ai cum să nu o condamni. Personajele nu sunt foarte numeroase, iar alături de cei doi, mai apar câteva, despre care am zis că le vor influența categoric existența. Este o carte superbă, relaxantă, o citești foarte repede dacă ai timp și e genul de carte care rămâne undeva acolo, în sufletul tău. Cartea asta e poezie curată și un amestec de sentimente de tot felul. Dacă nu ați citit-o, vă rog să o faceți cât mai repede, iar dacă da, spuneți-mi ce părere v-a lăsat. De asemenea, vreau să îmi recomandați alte cărți scrise de același autor care vouă v-au plăcut.

2 Responsesto “Unde ești? – Marc Levy (recenzie)”

  1. ancasicartile spune:

    Se numără printre autorii mei favoriți. ? Mi-a plăcut cartea!

  2. Alexandra Ale spune:

    Am citit cam jumatate,dar am facut pauza ca m-am suparat pe Susan!!!:)))

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: