dragoste-in-vremea-holerei

Autor: Gabriel Garcia Marquez

Naționalitate: columbiană

Titlu original: El amor en los tiempos del colera

An apariție: 1985

Nota mea: 5/5

DESPRE AUTOR:

Gabriel García Márquez (n. 6 martie 1927, Aracataca, Columbia – d. 17 aprilie 2014, Ciudad de México, Mexic) a fost unscriitor columbian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru roman și proză scurtă, în care fantasticul și realul sunt combinate într-o lume liniștită de bogată imaginație, reflectând viața și conflictele unui continent. Este cunoscut de către prieteni drept Gabo. Cel mai cunoscut roman al său este: Cien años de soledad (Un veac de singurătate). Literatura sa se încadrează în paradigma realismului magic.

García Márquez dezvoltă un interes personal pentru cinematografie; în perioada de adolescență petrecută în Barranquilla, împreună cu pictorul Enrique Grau, scriitorul Álvaro Cepede Samudio și fotograful Nereo López, participă la realizarea scurtmetrajului La langosta azul (Langusta albastră).

DESPRE CARTE:

Iată  că am ajuns  la această minunată carte care mi-a plăcut foarte mult și căreia vreau să îi rezerv o mică recenzie. Auzisem multe despre acest roman încă dinainte să îl achiziționez, așa că vă puteți da seama că așteptările mele erau mari. Și dacă tot vorbim despre așteptări mari, vreau să vă spun că mi-au fost cu multe întrecute.

 Era o fantomă într-o casă străină care devenise peste noapte imensă și pustie, în care rătăcea dezorientată, întrebându-se nedumerită cine oare era mai mort: cel care murise sau cea care rămăsese în viață.

Este un roman superb și  primul pe care îl citesc dintre romanele lui Marquez.. Mi-a plăcut, este plin de savoare, mereu ești ținut cu sufletul la gură și nu te plictisești o secundă. Este un roman diferit ca stil față de celelalte romane ale sale (asta am auzit, nu am citit nimic altceva de Marquez până acum) și pot să vă spun asta după ce am citit părerea și altor cititori despre această carte. Cu toate acestea, vreau să citesc și alte romane ale sale, fiind curioasă să citesc și altceva scris de acest autor.

 Se întrebă în sinea ei cu ce drept acceptase rolul de mesager al iubirii o femeie care îi răsturnase temeiurile vieții.

Cartea prezintă destinul a doi îndrăgostiți, Florentino Ariza și Fermina Daza, doi tineri care se iubesc, se despart și se întâlnesc din nou după mai multe decenii.El o mai iubește, a iubit-o mereu, ea însă a plecat din viața lui, căsătorindu-se cu un alt bărbat, mai înstărit decât el, cu doctorul Juvenal Urbino. Sincer, m-am intrebat pe parcursul întregii cărți de ce iubirea lor nu a durat, de ce ea nu l-a mai iubit brusc. Povestea de dragoste dintre Ariza și Fermina este ciudată și ridică mari semne de întrebare cititorului.

 Omenirea, întocmai ca oștirile pe câmpul de luptă, avansează cu viteza celui lent.

Florentino este insistent în iubirea lui pentru Fermina, dar aceasta este un pic rece și nu tocmai prietenoasă. În schimb, soțul Ferminei Daza, Juvenal, este un bărbat răbdător și care se luptă pentru o căsnicie împlinită. După cum spune și titlul, povestea lor de dragoste se desfășoară într-o perioadă în care holera bântuia peste tot. Cu toate acestea, nu holera reprezintă tema principală a cărții, ci triunghiul conjugal format din Fermina, Juvenal și Florentino.

Memoria inimii elimină răul şi amplifică binele, şi graţie acestui artificiu reuşim să ne suportăm trecutul.

Atât Fermina, cât și Florentino, sunt personaje construite într-un mod remarcabil și pot să spun că m-a impresionat povestea vieții lor, dar și evenimentele care le-au marcat viața. Ca cititoare a acestei minunatei cărți, mi-am dat seama de un lucru…viața este imprevizibilă și asta pentru că și cele mai extraordinare povești de dragoste se pot termina la un moment dat. Azi ești iubit, iubești…mâine poate totul dispărea. Imprevizibil totul. Exact ca viața.Vreau păreri de la voi. Ce are această carte deosebit?

0 comentarii la „Dragostea in vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez (recenzie)”
  1. Marquez este autorul meu favorit, cartea aceasta printre cele mai dragi mie. Ce are deosebit? Cred ca modul cum zugraveste autorul povestea, lumea lui este superba, poate face din orice subiect o poveste frumoasa. Iar povestile de dragoste intotdeauna au succes, e o carte f buna cu care sa incepi. La mine prima a fost „despre dragoste si alti demoni” si m’am indragostit iremediabil de Marquez la 14-15 ani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.