adevarul-54-soimul-maltez

Autor: Dashiell Hammett

Naționalitate: americană

Titlu original: The Maltese Falcon

An apariție: 1930

Număr pagini: 213

Nota mea: 4/5

Gen carte: mister, polițistă

Dashiell Hammett a fost  un autor american de romane polițiste, iar printre lucrările sale literare se numără Șoimul maltez, Omul umbră, Cheia de sticlă, Dispărut fără urmă, etc.

Până acum nu am mai citit nicio altă carte scrisă de Hammett, iar pe cea despre care vreau să vă vorbesc în continuare am ales-o întâmplător dintr-o listă de ebook-uri pe care le aveam deja. Nu am știut de la început că este un roman polițist și nici că va fi atât de captivant. Este genul de carte care te surprinde, te uimește, te face să îți pui numeroase semne de întrebare și îți oferă destule indicii șocante.

Nu aveam așteptări prea mari de la această carte, mai ales pentru că am ales un autor până acum necunoscut mie cu intenția de a experimenta cât mai multe stiluri. I-am acordat 4/5 steluțe pentru că este un roman misterios destul de bun, oferă o acțiune destul de bine pusă la punct și te captivează.

Tema cărții este reprezentată de spionaj, fapt ce are la bază găsirea unei statuete îmbrăcată în aur, un șoim căutat de mai multe personaje. În ceea ce privește titlul cărții, acesta oferă suficiente informații despre mărul discordiei prezentat în roman care este, cum am mai spus, un șoim maltez din aur extrem de râvnit.

Conflictul are la bază găsirea statuetei, situație în care sunt implicare majoritatea personajelor cărții: detectivul nonconformist Samuel Spade, secretara Effie Perine, domnișoara Wonderly, Floyd Thursby, Brigid O’Shaughnessy, etc. Personajele sunt numeroase, dar dacă ar fi să aleg unul care m-a impresionat, l-aș alege pe Samuel Spade, un detectiv extrem de inteligent, dar care șochează de multe ori prin cuvintele sau acțiunile sale.

Finalul cărții aduce liniște și pace, dar și clarificarea unei crime premeditate. Cine l-a ucis oare pe detectivul Miles, partenerul lui Spade? O să vă las să vedeți singuri care este adevărul. Poate că nu este o carte foarte cunoscută, dar este una care promite destul de mult. Și ce promite? Relaxare, mister, suspans, personaje bine puse la punct și un conflict pe măsură. Recomand această carte iubitorilor de suspans și mister.

CITATE

— Voi tot vreţi şoimul. Eu îl am. Un ţap ispăşitor e parte din preţul pe care îl cer. Cât priveşte pe domnişoara O’Shaughnessy – privirea lui liniştită se mută asupra feţei ei albe şi nedumerite, apoi îndărăt la Cairo, umerii i se ridicară şi i se coborâră o fracţiune de centimetru – dacă vă închipuiţi că ea se poate potrivi unui astfel de rol, sunt absolut de acord să discut cu voi.

Effie Perine, clănţănind din dinţi, moşmoni ceva la broasca uşii dinspre coridor. Spade îngenunchie lângă bărbatul subţirel, îl întoarse pe spate şi îşi vârî mâna în pardesiul acestuia. O scoase în curând plină de sânge. Vederea mâinii pătate de sânge nu produse nici cea mai mică schimbare pe chipul lui Spade. Ridică palma ca să nu atingă ceva şi îşi scoase bricheta din buzunar cu cealaltă mână. O aprinse şi o apropie pe rând de ochii bărbatului zvelt. Ochii, pleoapele, irisul, pupila rămaseră nemişcate, îngheţate. Spade stinse bricheta şi o băgă la loc în buzunar.

— I-auzi! L-aş fi putut ucide pe Miles ca să-i iau nevasta, iar apoi pe Thursby ca să trec pe seama lui asasinarea lui Miles. Nu ţine ipoteza ta decât dacă aş mai omorî pe cineva şi aş trece pe seama lui şi asasinarea lui Thursby. Cât timp o să mă tot suspectaţi? O să mă arestaţi pentru toate crimele comise la San Francisco de acum înainte?

Un comentariu la „Șoimul maltez – Dashiell Hammett (recenzie)”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.