delirul-incapsulat-site-crux

Autor: Florin Pîtea

Naționalitate: română

An apariție: 2015

Număr pagini: 266

Gen carte: SF, fantasy

Nota mea: 5/5

PREZENTARE

Cine a creat cartea cu scoarţe de argint, ferecate? Ce secrete se ascund oare în ea? Cine va avea puterea sau dibăcia să o deschidă? Și, cel mai important, ce va fi descoperit înăuntru?

În cel mai recent volum de proză al scriitorului Florin Pîtea, veţi avea prilejul să aflaţi răspunsurile la aceste întrebări şi să călătoriţi pe un tărâm fascinant, în compania unor personaje de neuitat. Cartea cu scoarţe de argint, ferecate. Un volum magic. Un tărâm de basm. O revoluţie industrială.

***

Delirul încapsulat, primul volum al seriei Cartea cu scoarțe de argint, ferecate, semnată de cunoscutul scriitor român de science-fiction și fantasy Florin Pîtea, ne invită să ne alăturăm unor personaje memorabile, iar împreună cu ele să luăm parte la o aventură steampunk pe cât de palpitantă, pe atât de amuzantă. Din Gorena și până în Insulele Ducofer, însoțiți de savanți (mai mult sau mai puțin nebuni), agenți secreți, doamne din lumea bună, lorzi și academicieni, mecanoizi și mașinării dotate cu inteligență și limbaj, vom călători purtați pe aripile fanteziei autorului. Nu vă uitați derringer-ul acasă, căci unele aventuri pot fi… periculoase. Și nu lăsați deoparte nici batistele cu care o să vă ștergeți lacrimile de râs, pentru că unele personaje sau situații par desprinse direct din operele lui Terry Pratchett.

PĂREREA MEA

Am terminat cartea acum vreo săptămână și chiar nu știu cu ce impresii să încep. Recunosc că este mult diferită față de tot ce am citit până acum și mi-a plăcut mult de tot. Am primit un exemplar al cărții de la editură  și am avut surpriza să îi descopăr pe Oliviu Crâznic și Dan Rădoiu.

Acum l-am descoperit pe Florin Pîtea, un scriitor care fascinează prin stilul său inegalabil. Este prima dată când citesc ceva scris de acest scriitor și sincer, nu am crezut că o să-mi placă atât de mult. Am avut senzația că romanele apărute la Crux Publishing sunt foarte asemănătoare ca stil, dar a fost o senzație falsă, pentru că singurul lucru care le aseamănă este frumusețea lor.

Delirul încapsulat are o temă fantastică în care formidabilul se împletește minunat cu tehnologia avansată, fapt ce mi s-a părut fascinant. De ce ar trebui să citiți această carte? Pentru că încă din titlu se subînțelege că nu aveți de a face cu un volum de proză oarecare, ci cu unul care promite o călătorie minunată într-un univers dominat de mecanoizi și experimente tehnologice. De asemenea, cartea cu scoarțe de argint mi s-a părut elementul-cheie care a dat savoare acestui volum și m-a determinat să nu mai las cartea în mână.

Personajele sunt uimitor de bine conturate și unele din ele, amuzante. De la Fram, ursul polar atipic și până la Pălărierul Nebun care este înviat, toate personajele promit o aventură într-o lume ciudată și fantastică. Mă întrebam cât am citit cartea dacă eu personal m-aș putea acomoda cu un astfel de univers, dacă aș putea trăi printre mecanoizi și ființe fantastice. Probabil că nu.

Aș recomanda acest volum în primul și în primul rând celor pasionați de fantasy și SF, dar și celor care vor să citească altceva decât o fac în mod obișnuit. Veți descoperi un univers unic, presărat cu rânduri minunate. Vă aștept cu păreri!

CITATE

 Bună parte dintre capsule lipseau, însă dintre cele rămase nu se spărsese nici una. Bon d’Age se uită cu atenţie pe podea, prin semiîntuneric, şi detectă alte câteva fi ole căzute ici şi colo. Din fericire, mocheta atenuase şocul căderii acestora, aşa încât nu se spărseseră.

Se înclinară simultan, apoi începură să facă paşi prudenţi, lateral, măsurându-se din priviri şi încercând să se surprindă unul pe celălalt din fl anc. Tatae izbucni într-o serie de lovituri rapide la fi gură şi la tors, pe care Fecioara de Fier Forjat le pară rapid şi precis. Bătrânelul îi prinse încheietura unui braţ şi o izbi în piept cu podul palmei. Mecanoida zbură cât colo şi se ciocni de un stâlp, după care căzu grămadă.

Un comentariu la „Delirul încapsulat (Cartea cu scoarțe de argint, ferecate) – Florin Pîtea (recenzie)”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.