Autor: Kate Morton
Naționalitate:australiană
An apariție: 2012
Gen carte: ficțiune
Număr pagini: 484
Nota mea: 5/5
Primită de la: Librăria online Târgul Cărții.ro
PREZENTARE
1961: Într-o superbă zi de vară, când familia ei organizează un picnic pe malul pârâului ce străbate terenul fermei Greenacres, adolescenta Laurel se ascunde de părinți și de surori. Are 16 ani și vrea să viseze în voie la prima ei iubire, rebelul Billy, și la luminile rampei, care o așteaptă la Londra, departe de cadrul bucolic al copilăriei. Însă, până la apusul soarelui, Laurel va fi martora unei crime terifiante, care o va marca toată viața.
2011: Acum actriță consacrată, Laurel Nicolson se întoarce acasă pentru a-și sărbători, împreuna cu surorile ei, mama nonagenară, al cărei sfârșit este aproape. De veghe la căpătâiul lui Dorothy, Laurel este copleșită de amintirile traumatizante din adolescență, iar vorbele șoptite de bătrână la hotarul dintre somn și trezie îi oferă o pistă de investigație. Asemenea unui detectiv, Laurel începe să cerceteze trecutul familiei, aducând la lumină întâmplări incredibile, petrecute în Londra zguduită de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial.
PĂREREA MEA
Este a doua carte scrisă de Kate Morton pe care eu o citesc, înainte de asta am mai citit Grădina uitată, o carte fascinantă cu un stil superb. Am observat în ambele romane o înclinație a autoarei pentru mai multe planuri narative și pentru personaje numeroase și interesante.
Aveam așteptări ridicate de la această carte și nu pot descrie în cuvinte cât de mult mi-a plăcut! Are un stil aparte, o acțiune complicată și dacă e să vorbim despre final, aflați că vă va tulbura la culme. Este o ficțiune inspirată din realitatea cotidiană, iar titlul se referă la ipostaza în care se află unul dintre personaje, aceea de păstrătoare a unui secret teribil.
Personajele sunt numeroase, bine puse la punct și frumos conturate. Trebuie să remarc detaliile deosebite și răbdarea cu care scriitoarea scrie fiecare pagină și dă viață fiecărui personaj în parte. Dintre toate personajele cărții, cel mai mult am admirat-o pe Laurel, prezentată în ipostaza de adolescentă și apoi de femeie matură. Martoră la un incident grav, Laurel nu înțelege crima la care a fost martoră și nici ce amestec are mama sa în toată povestea asta. Dar peste ani, când Dorothy se află la finalul vieții, Laurel află un secret șocant la care nici eu personal nu mă așteptam. Tocmai finalul este cel care m-a hotărât să dau cărții 5 din 5 steluțe.
S-ar putea să nu aveți mereu răbdare să parcurgeți descrierile vaste, dar vă asigur că este o carte ce merită citită. Veți afla povești de viață complexe și secrete de familie. Mi-a plăcut mult de tot acest roman frumos și vreau să îl recomand tuturor celor pasionați de povestiri deosebite de viață.
CITATE
Laurel și-a întors privirile spre mama ei, care dormea. Era chiar locul unde stătuse mama în timpul războiului, în casa din Campden Grove. Dar oare cine îi trimisese o cartolină cu mulțumiri cu mai bine de zece ani mai târziu și de ce?
Abia acum i-a trecut prin cap lui Laurel că fusese prea preocupată de sine ca să se gândească sau chiar să o întrebe pe mama cum fusese ea la 17 ani, ce își dorise, ce greșeli pe care nu voia să le repete fiica ei făcuse.
Apoi cuțitul acela special s-a înfipt în pieptul omului. Timpul părea că și-a încetinit curgerea. Bărbatul a strigat și chipul i s-a schimonosit surprins, de durere și groază. Laurel nu-și putea lua ochii de la el, privindu-i mâinile care cuprinseseră plăselele de os ale cuțitului, în locul unde sângele îi păta cămașa, urmărindu-l cum se prăbușește, în timp ce adierea caldă a vântului îi rostogolea pălăria în țărână.
Stimată doamnă V-am așteptat la Târgul de Carte, credeam că o să vă cunosc. A fost unul reușit, în evident progres față de edițiile precedente, cu mulțime de evenimente și participanți de marcă, bineînțeles cu satisfacțiile unora și nemulțumirile altora, ca la orice asemenea manifestare. Nu știu dacă sunteți la curent sau puteți accesa presa noastră locală, Monitorul, Ceahlăul, Realitatea, dar s-a scris destul de mult despre eveniment. Ne pregătim pentru următorul. Cum stați cu Trandafirul ? Când îi vine rândul ? Sunt de-a dreptul nerăbdător și nu în mod inutil. Când veniți eventual, prin Piatra, dați-mi un telefon (0722551826), poate schimbăm câteva vorbe la o cafea. Numai bine Răzeșu
Pe 1 octombrie 2016, 17:01, STIL DE SCRIITOR a scris:
> Stil de scriitor a publicat:” Autor: Kate Morton Naționalitate:australiană > An apariție: 2012 Gen carte: ficțiune Număr pagini: 484 Nota mea: 5/5 > Primită de la: Librăria online Târgul Cărții.ro PREZENTARE 1961: Într-o > superbă zi de vară, când familia ei organizează un picnic p” >
Am ajuns la Târgul de Carte abia duminică, dar deja se închideau standurile. Poate cu o altă ocazie o să ne cunoaștem personal. Curând revin cu o recenzie pentru cartea dumneavoastră.
Ador cartile din colectia asta. O sa adaug si cartea asta pe lista. Mersi de recenzi.
Ma bucur! Te mai astept pe blog…urmeaza recenzii la alte carti minunate 🙂
Sunt convins… :)) O sa revin. 😉
Poate iti fur cateva idei si le pun pe blogul meu. Poate imi fac si reputatie de hotoman acum :))
Depinde ce fel de idei vrei sa furi 🙂
De recenzii, evident :))
[…] Păzitoarea tainei – Kate Morton […]
[…] – Kate Morton (De aceeași autoare am mai citit alte două cărți, Grădina uitată și Păzitoarea tainei, două romane pe care le-am adorat. Iubesc stilul acestei autoare, așa că m-am decis să încerc […]
[…] am mai citit Grădina uitată și Păzitoarea tainei, iar recenziile lor le puteți citi aici și aici. Orele îndepărtate este un roman istoric, încărcat de mister, care mie personal mi s-a părut […]
[…] Păzitoarea tainei – Kate Morton […]