15220248_1386303484722698_1577496907380259429_n

Autor: Nicolae I. Nicolae

Naționalitate: română

An apariție: 2015 (la Editura Tracus Arte)

Gen carte: roman, ficțiune

Număr pagini: 210

Nota mea: 5/5

Puteți găsi cartea AICI sau AICI

Primită de laEditura Tracus Arte

PREZENTARE

„- Pe mine m-a interesat foarte tare povestea ta. Poate fac din ea o carte, dacă îmi dai voie, nu o Carte Genială – Alexis de Tocqueville a introdus genul Cărţii Geniale, ci o carte scrisă bine, o lectură atrăgătoare, contemporană, cu poveştile interesante ale omului de condiţie medie, egal cu noi toţi, care trăieşte într-o epocă dominată de un spirit nepotrivit cu propriul spirit, sau chiar ostil, şi pe care o trăieşte cum poate, mai încrâncenat, mai detaşat, mai adaptat, mai bumbăcit, poate mutilat, pentru că nu mai are de unde să ia altă viaţă.

– Ar fi viaţa ca o fatalitate…Geworfenheit

– Bine, lasă, să nu intrăm în nuanţe. Hai să mergem! Aici, pe întâi, se iese din casă.”

PĂREREA MEA

Nu știam că autorul acestui roman superb este  un profesor preuniversitar și bineînțeles, că o să-mi placă atât de mult. Mulțumesc editurii Tracus Arte pentru cărțile minunate oferite și pentru șansa de a descoperi noi autori deosebiți. Din poza făcută acestei cărți (care din păcate nu a ieșit foarte clară din cauza vremii noroase), puteți observa o copertă cel puțin hilară. Iar titlul kilometric parcă și-ar propune și el o carte hazlie cu un subiect parodic. Ei bine, nu, nu este așa. Și coperta, și titlul sunt înșelătoare, deoarece subiectul cărții este unul foarte serios și fermecător.

M-am decis, totuși, să-ți scriu povestea liniuței, adică nemaipomenita poveste a unui bărbat din estul Europei care într-un anumit moment al vieții sale a ratat tot ce se putea rata pentru că așa i s-a părut lui că e mai bine.

Recunosc că până să încep cartea aveam impresia că va fi o carte ciudată, dar nu a fost așa. Ca temă a cărții am putut identifica relațiile interumane pe care naratorul le conturează atât de bine. Romanul are un stil accesibil, l-am citit în câteva zile (și asta din cauza unor zile foarte încărcate la serviciu) și mi-a plăcut enorm. Nu am să mă apuc acum să vă povestesc cuprinsul cărții, mai ales că îmi doresc mult să o citiți. Dar aș vrea să precizez că este scrisă la persoana I și prezintă cele 42 de email-uri pe care Remus Alb le trimite Sabinei, o tânără de care va descoperi că este legat într-un mod neașteptat.

Aș fi vrut să o iau în brațe, să o așez pe bancă, să-i cad în genunchi, să-i spun că prin reacția asta a intrat definitiv în viața mea, că acel care plecase se va întoarce prin ea, că voi încerca să o cuceresc, că voi face din ea Femeia cu F mare și că ea va fi unica femeie din viața mea.

Cartea are două părți: în prima Remus îi povestește fetei despre prima sa iubire, Cristina, iar în cea de a doua de Mirela, o femeie la care a renunțat cu multe regrete. Întregul roman este un fel de confesiune a lui Remus Alb și prezintă regretele sale legate de absența iubirii și răsturnările de situație pe care viața lui le ia. Cartea este delicioasă, au fost multe pagini amuzante, unele extrem de sobre, iar altele te predispun puternic la meditație. În 210 pagini care se parcurg foarte ușor este cuprinsă o adevărată poveste de viață a unui om peste care anii trec și căruia s-ar putea ca viața să îi mai rezerve niște surprize.

Vă recomand călduros acest roman ( de altfel, toate cărțile editurii Tracus Arte) și vă aștept cu drag să reveniți cu impresii. Este o carte frumoasă ce curge lin și care are puterea să te schimbe câte un pic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.