Autor: Beth Reekles
Naționalitate: britanică
An apariție: 2012 (2018 la Editura Leda )
Gen carte: roman, YA, ficțiune
Titlu original: The Kissing Booth
Număr pagini: 368
Nota goodreads: 3.52
Nota mea: 5/5
PREZENTARE
EA ESTE ROCHELLE, dar prietenii o alintă Shelly sau Elle. Este draguță, amuzantă, populară și tânjește în taină după marea iubire.
EL ESTE NOAH, însă toată lumea îi spune Flynn, pentru că pare un nume mai potrivit pentru imaginea lui de băiat rău, fustangiu și aprig la mânie.
Atunci când Elle hotărăște să organizeze o cabină de săruturi cu prilejul mult așteptatului Carnaval al Primăverii, inevitabilul se produce, iar Elle și Noah ajung să formeze un cuplu. Tânăra însă nu se poate bucura din tot sufletul de povestea de dragoste abia începută. În timp ce inima îi spune sa dea o șansă iubirii, mintea îi cere sa fugă. Asta pentru ca Noah este fratele lui Lee, cel mai bun prieten al lui Elle, iar între ei există un pact: acela de a nu te îndrăgosti de rudele amicului tău. Așadar, ce va face Elle? Va alege iubirea sau prietenia? Oare nu există o cale de a le împăca pe cele două, fără lacrimi și suferință? O poveste de iubire cu peste 19 milioane de lecturi pe Wattpad!
PĂREREA MEA
Nu pot spune că aveam așteptări prea mari la începutul lecturii, însă stilul ușor al cărții și povestea în sine mi-au plăcut. Cabina de săruturi este o carte young adult, care are ca teme principale adolescența și familia, fiecare dintre aceste două teme fiind profund analizate și prezentate aici. Titlul este elementul – cheie al cărții, practic obiectul de la care pornește totul.
Cabina de săruturi va fi introdusă în Carnavalul Primăverii, iar la acest eveniment vor fi prezenți mulți elevi de liceu. Mereu mi-a plăcut că în afară, în special în SUA, liceele organizează tot felul de evenimente competitive și interesante. Personajele sunt majoritatea adolescenți și mi-a plăcut că autoarea s-a axat destul de mult atât pe trăsăturile lor fizice, cât și pe cele sufletești. Rochelle, alintată Elle sau Shelly, este o adolescentă care locuiește cu tatăl ei, este foarte bună prietenă cu Lee Flynn, un băiat de aceeași vârstă. Relația lor de prietenie mi s-a părut un pic ciudată la început și mă așteptam să evolueze în alt fel.
Un alt personaj care își va lăsa puternic amprenta asupra romanului este Noah Flynn, fratele mai mare al lui Lee, un tânăr cu multe probleme și la adresa căruia circulă multe zvonuri care nu îl avantajează. Totul decurge frumos și liniștit până când se întâmplă ceva, iar acel ceva va atrage mai multe evenimente la care eu nu mă așteptam. Recunosc însă că mi s-a părut o trecere prea bruscă la un moment dat și că se mai puteau include niște elemente care să facă și mai credibilă povestea în sine.
Cartea este plină de adolescenți de tot felul: unii își caută dragostea, alții suferă în tăcere, iar alții vor să impresioneze. Elle a fost personajul meu preferat, am admirat-o oarecum, deși nu mi-a plăcut chiar tot ce a făcut. Interesantă este relația fetei cu tatăl ei, o relație bazată pe încredere și o oarecare libertate de opinii și acțiuni.
Este o carte foarte plăcută, se citește foarte ușor și merge citită și dacă ești adult. Dar cred că este mai potrivită celor peste 16 ani, deoarece, fiind adolescenți, s-ar putea să se recunoască în personajele cărții. Bineînțeles că nu au lipsit personajele enervante și care pur și simplu te sâcâie ca cititor, dar și astea contribuie la farmecul cărții, nu?
Romanul Cabina de săruturi este o imagine clară a adolescenței, cu bune și rele, cu iubiri de-o vară sau de ce nu, cu multe descoperiri despre sine sau despre propriile sentimente. Este frumos să fii adolescent, să visezi cu ochii deschiși și da, este o vârstă unică din viața fiecărui om. Iar acest roman ne prezintă foarte frumos această perspectivă.