Autor: Nicholas Searle

Naționalitate: britanică

An apariție: 2016 (2019 la Editura Leda )

Gen carte: roman, ficțiune, mister, thriller

Titlu original: The Good Liar

Număr pagini: 352

Nota goodreads: 3.35

Nota mea: 3/5

Primită de laEditura Leda

Puteți găsi cartea AICI

DESCRIERE

Roy, un escroc cu experiență care locuiește într-un orășel din Marea Britanie, plănuiește să dea o lovitură de maestru. Urmează să întâlnească și să farmece o văduvă frumoasă. Aproape peste noapte se va muta în somptuoasa locuință a femeii și împreună vor începe să ducă o viață de pensionari aparent tihnită: seri liniștite în fața televizorului, câte o vacanță la Berlin. Apoi el se va face nevăzut cu averea iubitei.

O poveste captivantă și plină de suspans care începe în prezent și ajunge cu 50 de ani în urmă. Acest debut de neuitat are ceva din farmecul obsedant al romanului „Ispășire”, căci desăvârșita sa încrengătură de minciuni, secrete și trădări va duce către un deznodământ bulversant.

PĂREREA MEA

Romanul a apărut în 2019 la editura Leda și este romanul de debut al lui Nicholas Searle. Acesta este un autor englez și scenarist care promite foarte mult ca autor, dar nu pot spune că acest roman m-a convins în totalitate.Cartea are 352 de pagini și are o ecranizare de excepție la Warner Bros Pictures. În descrierea cărții se face referire la romanul lui Ian McEwan, Ispășire, pe care nu l-am citit, dar sper sa am ocazia în viitor să o fac. Teme predilecte ale cărții sunt relațiile interumane, trecutul, minciuna. Legat de titlu, acesta mi s-a părut oarecum exagerat, deoarece Roy nu este chiar un maestru al minciunii, ci mai degrabă se dorește a fi unul.

Acum putea s-o pornească de la zero.

Alături de Roy Courtnay, îi mai cunoaștem pe Betty, Stephen, Vincent. Deși cartea se dorește a fi un roman polițist, cred că mai degrabă este un joc de-a șoarecele cu pisica, atât între Roy și Betty, dar și între acesta și alte personaje pe care dorește să le inducă în eroare. Ce m-a derutat de la început este faptul că povestea este spusă de la sfârșit spre început, iar eu nu mi-am dat seama de asta de la început. Trebuie să fii foarte atent ca să înțelegi firul narațiunii, deși trebuie să recunosc că multe elemente mai mult m-au derutat, decât lămurit.

Știa că avea să fie pentru ultima dată când îi mai vedea pe acești oameni.

Roy este de la început un personaj ciudat, imprevizibil și nu l-am simpatizat deloc. Relația lui cu Betty este și ea ciudată, rece, fără implicații romantice. Acțiunea se petrece în Marea Britanie și este oarecum previzibilă. Stilul cărții nu a reușit să mă captiveze așa cum mă așteptam la început și cred că lipsesc multe piese din puzzle. Am rămas totuși cu o întrebare legată de Roy: cât de departe este dispus să meargă acesta ca să își atingă scopul și ce îl determină să facă asta? Este el un mincinos cronic? Finalul mi s-a părut destul de previzibil. Dar vă recomand să citiți totuși cartea. S-ar putea să vă placă și să descoperiți o carte altfel față de cărțile citite până acum. Mulțumesc prietenilor de la Editura Leda pentru exemplar!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.