Autor: Heather Tucker

Naționalitate: americană

An apariție: 2016 (2018 la editura Rao)

Număr pagini: 400

Titlu original: The Clay Girl

Nota mea: 5/5

Gen carte: ficțiune istorică, young adult, realism magic

Notă goodreads: 4.38

PREZENTARE

Un roman de debut uluitor și liric, Fata din lut este un incredibil tur de forță literar.

Vincent Appleton îi zâmbește fiicei sale, scoate pistolul și se împușcă în cap. Pentru surorile Appleton, nu este prima dată când viața o ia razna. Dar de data aceasta, explodează. Hariet, în vârstă de doar opt ani și pe care toată lumea o strigă Ari, este trimisă la Cape Breton, la mătușa ei Mary, despre care umblă vorba că ar mânca fetițe cu fulgi cu tot. Dar Mary și cu partenera ei, Nia, îi oferă refugiu lui Ari și prietenului ei de nedespărțit, căluțul-de-mare imaginar Jasper. Însă vremurile fericite nu durează, iar Ari este din nou smulsă din casa mătușii ei și silită să se întoarcă la mama ei cu probleme și la traumatizatele ei surori. Tatăl ei vitreg, Len, și restul familiei îi dau totuși speranță, dar abia ce Ari ajunge să se atașeze de ei, că este din nou dezrădăcinată violent, atunci când mama ei se mută cu brutalul Dick Irwin.

În timpul revoluției sexuale din anii ’60, Ari se luptă cu tragedia lăsată în urmă de tatăl ei și cu adicțiile mamei, testându-și limitele cu diverse substanțe care îi amorțesc suferința și cu bărbați care îi oferă tandrețe. Ari străbate o decadă de iubiri și despărțiri, de întâmplări divine și drăcești, dar mereu plină de spirit, de tenacitate și cu incredibilul echilibru pe care doar un căluț-de-mare îl poate avea.

PĂREREA MEA

Heather Tucker este o autoare americană, iar Fata din lut este romanul său de debut. Îmi dau seama încă de la început că va fi o recenzie greu de scris și îmi va fi dificil să surprind toate aspectele importante ale cărții. Am cumparat cartea de Black Friday în 2019 (ea a apărut în 2018 la noi) și mă așteptam să fie o lectură ușoară, accesibilă, poate ceva romantic sau ușor de citit. Da, de multe ori nu citesc descrierea cărții, ci mă ghidez după titlu, autor, copertă. Dacă acestea îmi spun ceva, atunci cumpăr cartea. Coperta mi s-a părut sugestivă și destul de blândă față de cuprinsul romanului, în sensul că am descoperit o carte dureroasă, care mi-a adus lacrimi în ochi din cauza furiei și a neputinței.

Cartea are 400 de pagini, format mic și a apărut la editura Rao, o editură care tinde să ajungă în lista editurilor mele preferate. Temele cărții sunt multe: de la familie, copilărie, relațiile dintre membrii familiei, la suferință. supraviețuire, dezechilibru mintal. Cartea asta mi-a amintit un pic de Castelul de sticlă, o carte scrisă de Jeanette Walls, care se aseamănă oarecum la temele abordate. Bineînțeles, diferă stilul de scriere și felul în care personajele au fost construite.

Casa cu surori în care locuiam s-a prăbușit – din nou. Mătușile noastre ne-au luat în grija lor.

Titlul mi s-a părut absolut fascinant; este o metaforă care anticipează instabilitatea psihologică a personajelor, dar și pasiunea personajului feminin principal, Ari, pentru modelat (olărit). Lutul poate fi un simbol al instabilității sau chiar a maleabilității sufletești. Cartea are un număr de personaje, iar majoritatea sunt disfuncționale psihic sau psihologic. Sunt personaje ciudate, unele furtunoase, altele fac tot felul de chestii bizare la care nu am găsit explicații logice.

Ca structură, romanul este împărțit în 57 de capitole scurte, numerotate. Personajul feminin principal este Hariet (alintată Ari), o fată cu o viață complexă și foarte tristă. Ea evadează în lumea imaginarului alături de un prieten fictiv, de Jasper, care este un căluț de mare. După sinuciderea tatălui și o relație bizară cu propria mamă, Ari locuiește un timp alături de mătușile sale. Romanul are un conflict amplu, sunt prezentate multe situații ieșite din comun, dar stilul cărții este unul aparte, sincer, franc și îi prezintă cititorului aspecte din viața unei familii perfect disfuncționale.

Aș putea să îl urăsc pe Dumnezeu sau aș putea să nu cred deloc în El. Dacă sunt catolică, voi ajunge în purgatoriu ca să îmi câștig izbăvirea.

Nuanțele cărții sunt tulburătoare, scenele șocante, iar Ari este supusă la tot felul de umilințe. Cea care ne povestește ce se întâmplă în carte este chiar Ari, fata care dă dovadă de tărie de caracter și de care mi-a fost foarte milă.

Un alt aspect care merită menționat în înțelegerea cărții este faptul că romanul evocă anii ’60, o perioadă în care sexul și drogurile erau peste tot în America. Mi-a plăcut destul de mult cartea, chiar dacă m-a tulburat foarte tare și deși am citit-o acum câteva luni, am încă vie în minte imaginea lui Ari și a momentelor mai mult sau mai puțin plăcute prin care trece. Este o carte dureroasă care m-a făcut să mă gândesc că suntem norocoși dacă trăim într-o viață normală și avem pasiuni absolut normale.

Eu i-am dat 5 steluțe pe goodreads pentru că m-a impresionat avântul literar al autoarei și aș vrea să mai citesc și altceva de la ea în viitor, dacă va mai scrie. Așa că o recomand și vă aștept cu păreri!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.