Autor: Gillian Flynn
Naționalitate: americană
An apariție: 2006 (în 2015 la editura Trei, colecția Fiction Connection)
Gen carte: ficțiune, thriller, mister, crimă, suspans
Număr pagini: 328
Nota goodreads: 3.98
Nota mea: 4/5
DESCRIERE
După o scurtă internare într-un spital de psihiatrie, jurnalista de investigații Camille Preaker se confruntă cu o sarcină dificilă: trebuie să se întoarcă în orășelul unde a copilărit pentru a scrie despre moartea a două fete. Camille n‑a mai vorbit de mult cu mama ei nevrotică și ipohondră și cu sora vitregă, pe care aproape că n‑o cunoaște: o fată atrăgătoare în vârstă de treisprezece ani, cu o putere ciudată asupra localnicilor. Acum, instalată în fosta ei cameră din conacul victorian al familiei, Camille își dă seama că se identifică prea mult cu victimele. Bântuită de propriii demoni, trebuie să dezlege puzzle‑ul psihologic al trecutului, dacă vrea să afle adevărul și să reziste întoarcerii acasă.
PĂREREA MEA
Gillian Flynn este o autoare americană care a scris Fata dispărută, Obiecte ascuțite și Locuri întunecate, romane deosebit de apreciate de cititori. Obiecte ascuțite este primul roman pe care l-am citit de la această scriitoare și recunosc că, deși îl aveam pe lista mea de ceva timp, nu am avut curajul să îl citesc. A apărut prima dată în 2006, iar la noi abia în 2015, la editura Trei. Are 328 de pagini și odată ce te captivează, nu mai poți lăsa cartea din mână. Cartea se citește relativ rapid și sincer, nu mă așteptam să mă prindă așa de tare de la primele pagini.
Titlul mi s-a părut bine ales și arată o legătură între subiectul cărții și personajele cărții, dar arată, de asemenea, durerea, mutilarea fizică și psihologică. Ca teme, avem psihologicul, boala mintală, crima, relațiile defectuoase dintre părinți și copii. Cartea este un thriller psihologică care tratează un subiect dur, de la crimă la boala psihică. Multe dintre personaje mi s-au părut stranii și am fost puternic oripilată de unele scene ale romanului.
Nu prea am citit până acum cărți cu un subiect atât de puternic și am fost uimită cât de departe poate merge un bolnav psihic. Cred cu tărie că cei care maltratează oameni au fost la rândul lor traumatizați, căutând astfel în creierul lor defect o modalitate de refulare sau răzbunare.
Romanul ne prezintă două crime, în care două fete sunt torturate și ucise. Există chiar varianta, m-am gândit eu în timp ce citeam, unei torturi atât fizice, cât și psihice. Ca structură, cartea este formată din 16 capitole scurte, iar acțiunea este prezentată din perspectiva personajului feminin principal, Camille.
Camille Preaker este jurnalistă de investigații și după ce se întoarce în orășelul natal pentru a investiga cele două crime odioase, aflăm că de fapt și ea are unele traume din copilărie. Una dintre traume este cauzată de pierderea surorii mai mari, Marian, care a murit de o boală ciudată. Odată cu sosirea lui Camille acasă, lucrurile scapă de sub control. Facem cunoștință cu mama fetei, o femeie extrem de ciudată, cu tatăl vitreg – ciudat și el, și cu sora vitregă mai mică – da, ați ghicit, și ea ciudată și excentrică pentru cei 13 ani ai săi. Practic, Camille provine dintr-o familie ciudată. În mintea mea s-au derulat tot felul de scenarii pe parcursul lecturii și am încercat să pun fiecare personaj în postura de criminal. Și de fiecare dată, a fost ceva care nu a coincis cum trebuie.
Revenind la Camille, aflăm că este bântuită puternic de trecut, ba chiar are unele tendințe de automutilare fizică. Lectura a fost pentru mine extrem de palpitantă, chiar dacă tratează un subiect dur. Recomand cartea dacă doriți să citiți un thriller captivant și sunteți familiarizați cu acest tip de subiect și scene tulburătoare.
Pentru mine, trebuie să recunosc sincer, cartea a fost un duș rece care m-a luat prin surprindere. Este într-adevăr un roman tulburător care te transpune într-o realitate dură. I-am oferit 4 din 5 steluțe pe goodreads. Finalul, când în sfârșit aflăm cine a comis toate acele atrocități, a fost pentru mine total neașteptat. Dacă veți citi cartea, încercați pe măsură ce citiți, să vă puneți întrebarea: cine este criminalul psihopat? Și vedeți la final dacă ați ghicit.