Autor: Julien Sandrel
Naționalitate: franceză
An apariție: 2018
Gen carte: ficțiune
Titlu original: La Chambre des merveilles
Număr pagini: 204
Nota goodreads: 3.90
Nota mea: 4/5
DESCRIERE
Louis are 12 ani. În dimineața în care îi mărturisește mamei lui, Thelma, că s-a îndrăgostit pentru prima oară, ea nu este atentă la el, se gândește la altceva. Supărat și dezamăgit, băiatul își ia skateboardul și pleacă în grabă.
Când traversează strada fără să se asigure, un camion îl lovește în plin. Prognosticul doctorilor e sumbru. Dacă în patru săptămâni nu-și revine din comă, Louis va trebui deconectat de la aparate. Cuprinsă de disperare, Thelma se întoarce de la spital și găsește un carnet al fi ului ei. În el, sunt notate toate „minunile” lui, adică toate experiențele pe care i-ar plăcea să le trăiască.
Thelma hotărăște să experimenteze tot ce-și propusese Louis și să-i povestească toate aceste „minuni”, în speranța că așa își va reveni din comă. Dar nu e tocmai ușor să trăiești visurile unui adolescent când ai aproape 40 de ani.
PĂREREA MEA
Autor francez, Julien Sandrel mi se pare un autor cu mare potențial și cred că aș citi cu drag toate cărțile pe care le scrie. Pe lista mea mai am un roman de-al său, Viața care mă așteaptă. Sandrel scrie despre oameni, despre viață, despre modul în care ni se poate schimba viața într-o singură secundă și despre regretul de a nu fi făcut mai mult. Revenind la cartea despre care vreau să vă vorbesc acum, Camera minunilor a apărut prima dată în 2018, iar în 2019, la editura Trei. Este o carte destul de scurtă (204 pagini) și se citește repede.
Cartea abordează teme ca familia, adolescența, relația mamă-fiu. Titlul are o semnificație aparte, deoarece această cameră a minunilor este un loc în care chiar au loc minuni. Camera este una de spital, iar de ce au loc acolo minuni, păstrez secret dacă vreți să descoperiți singuri.
Se spune că unele cărți te găsesc ele pe tine și cred că eu chiar aveam nevoie de cartea asta, de această poveste care te unge pe suflet. Inițial, romanul ne prezintă o poveste tragică, dar mai apoi totul este descris cu umor și sunt multe scene încărcate de peripeții. Povestea în sine este aparent simplă: Louis, un adolescent de 12 ani, scapă de sub ochii mamei, mereu ocupată să rezolve probleme de serviciu la telefon, și este implicat într-un accident de skateboard, fiind lovit de o mașină pe care nu o vede la timp. Iar astfel ajunge în comă.
Thelma, mama sa, este genul de mamă obsedată de muncă și care pune mereu profesia pe primul plan. Louis este singurul său fiu și a fost nevoită să îl crească singură, tatăl fiind absent din peisaj. Însă viața este mereu o surpriză, iar Thelma va trăi o experiență inedită. După ce găsește carnetul în care fiul său a notat ce experiențe ar vrea el să trăiască, ia decizia de a le trăi în locul lui. Recunosc că unele experiențe mi s-au părut interesante, însă unele nu mi s-au părut chiar așa de importante sau demne de menționat.
Camera minunilor – romanul schimbărilor și noilor experiențe
Louis, pe de altă parte, este tipul de adolescent (deși la 12 ani aș spune că este încă un copil) cu diverse trăiri (se îndrăgostește), vise și planuri de viitor. Cât este dispusă să facă Thelma pentru fiul său pe care s-ar putea să îl piardă pentru totdeauna? Se va mai trezi Louis din comă? Va mai avea ocazia să își vadă mama și să își continue viața?
Acțiunea cărții se petrece în mare parte la Paris, dar și la Tokio sau Budapesta. Cum am mai spus mai sus, în ciuda tragediei din prima parte a cărții, autorul introduce și o notă de umor care fac din carte una care să nu te întristeze peste măsură. Aparea ideea (cel puțin cu asta am rămas la final) că trebuie să ne bucurăm mai mult de cei dragi, deoarece nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul.
Mi-a plăcut finalul cărții, deși trebuie să recunosc că s-a trecut prea repede la un anume deznodământ. În viața Thelmei apar multe schimbări, va cunoaște oameni noi și bineînțeles, va avea parte de experiențe inedite. Cartea îți oferă o doză de speranță, așa că așteptați-vă la o poveste emoționantă, încărcată de lecții de viață. Este un roman potrivit pentru relaxare și seri tihnite. Pe goodreads i-am oferit 4 din 5 steluțe, în special pentru povestea frumoasă care mi-a încălzit sufletul.
CITATE
Capitala Rusiei este pentru mine regina cerului de iarnă.