Autor: Harriet Tyce
Naționalitate: scoțiană
Titlu original: Blood Orange
An apariție: 2019
Nota mea: 4/5
Număr pagini: 336
Notă imdb: 3.87
Gen carte: ficțiune, thriller, mister, suspans
DESCRIERE
La finalul fiecărei zile de muncă, avocata Alison Bailey se oprește cu colegii într-un bar, la un pahar de vin urmat de încă unul, și încă unul, până când devin mult prea multe și își pierde controlul. Partidele de sex scurte și brutale cu Patrick îi pigmentează viața. Fiecare dintre ele este ultima, numai că data viitoare tentația este prea puternică. În timpul acesta, soțul ei, Carl, are grijă de fetița lor, pentru că ea este o mamă pe care nu se poate baza.
Tocmai când lucrurile o iau razna în viața personală, Alison primește primul ei dosar de omor. Distinsa, impecabila Madeleine și-a ucis cu cruzime soțul. La început, fapta apare ca inexplicabilă. Iar atunci când, în sfârșit, soția criminală acceptă să vorbească, realitatea se dovedește a fi un coșmar.
Va reuși Alison să obțină pentru Madeleine încadrarea cea mai favorabilă și pedeapsa minimă? Va reuși să-și pună ordine în viața de familie? Iar Carl, este el soțul inocent și devotat care vrea să pară?
Portocala sângerie este o carte despre lipsa devotamentului în căsnicie, despre impulsuri nestăpânite, despre violența domestică și pierderea respectului de sine. Dincolo de toate acestea, este un thriller psihologic cu o intrigă plină de răsturnări de situație șocante și cu un final absolut neașteptat.
PĂREREA MEA
Harriet Tyce este pe lângă romaniceră, și avocată. Locuiește în Marea Britanie și are doi copii. Portocala sângerie este romanul său de debut, iar în jurul acestuia s-a creat un vibe puternic în rândul cititorilor. Eu am citit-o mai mult din curiozitate și această recenzie o scriu după 9 luni de la terminarea cărții. În prologul romanului sunt anumite indicii legate de semnificația titlului. De ce portocala sângerie? Nu vreau să dezvălui, deși este un amănunt picant al cărții.
Din punctul meu de vedere, este un thriller bunicel, misterios și cu personaje extrem de antipatice. Dar nu poți să nu le urmărești cu atenție viața, secretele, obsesiile. Eu m-am simțit de parcă am privit prin gaura cheii în casa cuiva. Si mi-a plăcut la nebunie.
Allison este o avocata de succes, are o fiică, un soț (Matilda și Carl) și… un amant (Patrick). Dar lucrurile se schimbă și nu mereu in bine. Aș recomanda însă cartea celor peste 16-18 ani, deoarece are multe scene erotice detaliate. Este o carte despre perversiuni, oameni cu tot felul de probleme, sex, adulter. Dar am stat până la final. Ce mi-a placut însă? Ideea că dacă faci rău, vei fi pedepsit. Universul te pedepsește întotdeauna Și că aparențele pot fi înșelătoare. Un om blând poate ascunde cele mai groaznice secrete și în adâncul lui poate ascunde secrete întunecate.
Ca subiect, sunt abordate teme ca adulterul, înșelatul, relațiile de cuplu, relația părinte-copil, profesia de avocat, chiar si crima. De asemenea, regăsim și dependența și abuzul de alcool, identitatea sexuală (un personaj gay este discriminat și întâmpină reticențe din partea apropiaților), drepturile femeilor (modul în care acestea sunt tratate în viața profesională).
Allison mi s-a părut destul de antipatică și cumva am condamnat-o că s-a lăsat așa de ușor purtată de val și mi s-a părut de multe ori că nu știe ce vrea. Plus că este o femeie ușuratică, iar eu nu antipatizez acest tip de personaje.
Cum am mai zis, este un thriller bunicel, destul de picant, dar nu neapărat genul de carte pe care să o notez cu notă maximă. Merită citit dacă vreți ceva să vă mențină atenția trează, să te scoată din zona de confort sau chiar să te scoată din reading slump.
Nu citesc în mod normal cărți cu subtrat erotic și fug de triunghiuri amoroase, dar pe asta am vrut să o duc până la capăt. Unele amănunte mi s-au părut puțin clișeice, dar tot mi-a plăcut. Pe goodreads i-am dat 4 steluțe, dar de fapt a fost un 3,5 steluțe.
A fost o carte bunicică, cu un subiect destul de palpitant. Sunt curioasă dacă voi ați citit-o și cum vi s-a părut.