Autor: Maggie O’Farrell
Naționalitate: irlandeză
Titlu original: Hamnet
An apariție: 2020
Nota mea: 5/5
Notă goodreads: 4.21
Număr pagini: 400
Gen carte: ficțiune istorică
Premii: nominalizare la Best Historical Fiction (2020) pe goodreads
DESCRIERE
Anglia, 1580: Ciuma Neagră cutreieră ținuturile, lovindu-i deopotrivă pe cei sănătoși și pe cei bolnavi, pe tineri și pe bătrâni. Sfârșitul lumii este aproape și, cu toate acestea, viața merge înainte. Un tânăr meditator de latină, sărac și chinuit de un tată violent, se îndrăgostește de o femeie extraordinară și excentrică. Agnes e o creatură sălbatică ce străbate pământurile familiei cu un șoim pe mână și e recunoscută pentru talentele ei de vindecătoare. Cunoaște plantele și poțiunile mai bine decât înțelege oamenii. Odată ce se stabilește împreună cu soțul ei la StratforduponAvon, se transformă într-o mamă ultraprotectoare și în forța care ține împreună tânăra familie.
Un portret plin de lumină al casniciei și o portretizare de neuitat a unui băiat care a fost uitat de toată lumea, dar al cărui nume a dat titlul celei mai celebre piese de teatru din toate vremurile.
PĂREREA MEA
Maggie O’Farrell este o autoare irlandeză de succes care a scris numeroase cărți. La noi s-au mai tradus Portretul căsătoriei (care e deja pe lista de tbr) și Exist, exist, exist – despre care însă nu dețin multe informații. Hamnet a fost publicat prima dată în 2020 și pentru mine a fost o carte de 5 steluțe pe goodreads și cea mai bună carte citită în februarie 2024.
După lectura lui Hamnet, scriitoarea a devenit una dintre preferatele mele și vreau să citesc tot ce a scris. Cartea are la bază o poveste reală, deși pe alocuri modificată. În prim plan se află viața fiului lui William Shakespeare, Hamnet, care moare la 11 ani din cauza ciumei. Nu aflăm numai detalii despre viața lui Hamnet, ci despre întreaga familie (bunici, rude din partea mamei sale – Agnes, surorile sale – Susanna și Judith). Hamnet dezvoltă o relație specială cu geamăna sa, Judith. Există în carte o scenă de un dramatism sfâșietor (nu vreau să dau spoilere) care m-a lăsat mască. Și există multe scene de acest fel.
Acțiunea cărții se petrece în secolul al XVI-lea, în Anglia. Personajul meu preferat este Agnes (deși pe soția lui Shakespeare o chema Ann), mama lui Hamnet, o femeie aflată într-o relație puternică cu natura și care practică tot felul de ritualuri magice. Deși este un personaj atipic, am adorat-o.
Temele abordate sunt multiple: de la familie, iubire, suferință, căutarea identității individuale, conexiunea cu natura înconjurătoare, la sacrificiul parental și cunoașterea de sine. Nu există suficiente cuvinte să descriu această carte minunată și cât de mult mi-a plăcut. Există foarte multe de zis, dar nu vreau să stric surpriza și bucuria lecturii.
Descrierile sunt pur și simplu fascinante și am trăit cu impresia pe tot parcursul lecturii că atunci când crezi că s-a domolit un pic acțiunea, tăvălugul emoțional reîncepe. Deși are dimensiuni generoase (400 de pagini), nu va descurajați. Vă recomand călduros să îi dați o șansă și să o citiți pe îndelete, fără grabă.