Copilul 44 - Tom Rob Smith (recenzie)
Copilul 44 - Tom Rob Smith (recenzie)

 

Autor: Tom Rob Smith

Naționalitate: britanică

An apariție: 2008 (la noi to în 2008, la Editura Paralela 45)

Titlu original: Child 44

Nota mea: 5/5

Notă goodreads: 4.10

Număr pagini: 488

Gen carte: thriller, ficțiune istorică, mister, crimă

Tom Rob Smith este scriitor britanic și autor al mai multor cărți, printre care și seria Leo Demidov, care are 3 volume. Copilul 44 este primul volum al seriei și sunt interesată să citesc curând și celelalte două volume. În 2008 a primit Premiul Booker. A fost publicat în peste 20 de țări și a cunoscut un succes fulminant. Ceea ce mi s-a părut foarte interesant este faptul că primul volum este inspirat din crimele comise de Andrei Chikatilo, cunoscut și sub numele de măcelarul din Rostov. Acesta reușise să sfideze Uniunea Sovietică și să comită 50 de crime.

Povestea este mai mult decât interesantă: Chikatilo a crescut în perioada marii foamete ucrainene din anii 1930, perioadă în care foarte mulți oameni au murit și mulți dintre ei au recurs la canibalism pentru a avea ce mânca. Când era copil, mama sa îi povestea că fratele său a fost răpit de vecini și  mâncat. Deși această poveste nu poate fi verificată, este posibil ca asta să îl fi determinat pe Chikatilo să devină canibal și să facă atât de multe  victime.

Un alt lucru interesant legat de această carte este faptul că are și o ecranizare, apărută în 2015, și pe care doresc să o văd la un moment dat. Noi ne aflăm acum în august, eu am citit cartea luna trecută, așa că mai las un pic să se așeze ceea ce am citit. Copilul 44 este un thriller palpitant ce oferă multe răsturnări de situație. Personajul masculin principal este Leo Demidov, ofițer MGB (poliția secretă din URSS, strămoșul KGB-ului), care din om al lui Stalin ajunge un proscris. Leo va trece prin foarte multe, alături de soția sa, Raisa.

 Acțiunea cărții începe în iarna lui 1933, în Ucraina, satul Cervoi (parte a URSS). Facem cunoștință cu doi băieți, Pavel și Andrei și cu mama lor, Oksana. În acea vreme, foametea și frigul făceau o mulțime de victime, iar mulți au recurs la canibalism pentru a supraviețui. În primul capitol al cărții există o scenă destul de șocantă la care cei doi băieți iau parte. Acțiunea se continuă apoi cu februarie 1953 (cu 20 de ani mai târziu).

Temele abordate sunt numeroase: stalinismul, corupția, puterea, loialitatea, iubirea, familia, crima. investigarea. Treptat, cititorul află detalii despre mai multe crime atroce comise cu sânge rece și care se pare că au legătură una cu alta. În paralel, îl cunoaștem mai bine pe Leo și aflăm detalii și din viața sa privată. Leo cred că a fost personajul meu preferat, însă am iubit-o mult și pe Raisa, soția sa. Căsătoria lor din interes se va transforma treptat în altceva, iar la asta nu m-am așteptat.

Personajele sunt numeroase și trebuie să acorzi atenție mărită fiecărui detaliu care se poate dovedi ulterior util. La un moment dat, acțiunea devine din ce în ce mai alertă și palpitantă. Demidov este însărcinat cu investigarea seriei de crime oribile comise asupra copiilor, însă este împiedicat de autoritățile sovietice să afle adevărul. Este foarte greu de descris ce am simțit citind această carte. Am trecut de la curiozitate, la oripilare, dezgust și interes puternic. Este o carte dură, imprevizibilă și chiar dacă are aproape 500 de pagini, se citește repede și te prinde.

Finalul a fost unul total neașteptat, fiind o carte bine construită, inedită. Din păcate, cartea se mai poate găsi doar la anticariate, nemaifiind editată recent. Mă opresc aici și vă recomand să o citiți, mai ales dacă sunteți interesați de cărți pline de mister, cu crime sau cu pshihopați. Pe goodreads i-am oferit 5/5 steluțe, care pentru mine este o notă foarte bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.