Distanța dintre noi – Jhumpa Lahiri (recenzie)

distanta

Autor: Jhumpa Lahiri

Naționalitate: britanică

An apariție: 2013

Gen carte: ficțiune

Număr pagini: 480

Nota mea: 5/5

Puteți găsi cartea AICI (dacă vă grăbiți primiți o reducere )

Primită de laEditura Nemira

PREZENTARE

Doi frați, o singură tragedie. Două civilizații, o singură viață. Un trecut de coșmar, o revoluție, o iubire ce trece dincolo de moarte, un roman despre distanță dintre oameni și lumi și despre imposibilă apropiere.

Din anii ’60 și până în prezent, din India în America, de la o generație la alta, povestea unei familii se scrie într-o carte ce poarta amprenta inconfundabila a scriitoarei Jhumpa Lahiri, câștigătoare a Premiului Pulizer.

„Cea mai bună carte a lui Lahiri. Neliniștitoare și generoasă. Tulburătoare și, de asemenea, satisfăcătoare. “

The New York Review of Books

PĂREREA MEA

Am primit această carte spre recenzie de la editura Nemira și sinceră să fiu, nu aveam nici cea mai mică idee despre subiectul cărții. Când cumpăr cărți sau spun unui colaborator cam ce cărți m-ar interesa, nu citesc niciodată descrierea cărții. Prefer să fiu surprinsă și să nu își piardă farmecul. După cum vedeți din imagine, are o copertă foarte frumoasă și sugestivă care cu siguranță vă face să o citiți. Până la această carte, nu mai citisem nimic de Lahiri și nici nu auzisem de această autoare.

Stilul cărții este foarte accesibil și vă mărturisesc că nu trebuie să vă lăsați descurajați de dimensiunile mari ale cărții (480 de pagini), deoarece se citește ușor și are un subiect captivant. Personal mi-au luat vreo 6 zile să o termin, dar asta s-a întâmplat pentru că am avut o perioadă foarte aglomerată și energia mea scăzută. Mi-a plăcut enorm această carte. I-am dat 5 din 5 steluțe pe goodreads fără să ezit.

Cartea spune povestea a doi frați indieni extrem de uniți în copilărie care descoperă mai târziu că viața îi poate distanța în feluri diferite. De acolo pleacă și titlul cărții, deși această distanță nu se referă doar la cea dintre frați, ci apare în mai multe ipostaze. Nu am să vă spun prea multe despre acțiunea cărții pentru că normal este să vreți să o citiți, nu să aflați de aici tot subiectul său.

Tema cărții este una amplă, fiind de fapt o combinație de teme inedite: relațiile dintre frați, dintre copii și părinți, relațiile de dragoste. Practic întreaga carte este o frumoasă poveste de viață, deși există multe momente triste și tulburătoare. Nu vă așteptați la o carte care emană bucurie, ci mai degrabă la una realistă care nu omite momentele de răscruce și tensiune interioară.

Personajele sunt toate atât de bine construite, încât dacă ar fi să aleg unul preferat, nu aș putea alege. Udayan impresionează prin îndrăzneală, Subhash prin maturitate, Gauri prin forța de a se opri atunci când consideră că a ales un drum greșit, Bella prin independență, etc.Pe toate le-am admirat și mi-a plăcut să le aflu povestea. Autoarea scrie frumos și îți arată fețele diferite ale existenței oamenilor.

Nota 10 acestei cărți și cu recomandarea să o citiți cât de repede puteți. Nu știți ce pierdeți dacă o ocoliți! Ce cărți de Lahiri ați mai citit și ce impresie v-au lăsat? Și pentru cei care ați citit Distanța dintre noi, cât de mult v-a plăcut această carte?

CITATE

Spera ca el să fi găsit un dram de fericire. El o merita, nu ea.

Primul meu soț a fost ucis, a spus. S-a întâmplat sub ochii mei. M-am măritat cu fratele lui, ca să scap de acolo.

Așa se întâmplă când devii părinte, a spus Holly. Timpul se oprește atunci când îi paște vreo primejdie pe copii. Dispare orice sens.

One Responseto “Distanța dintre noi – Jhumpa Lahiri (recenzie)”

  1. Ale Solomie spune:

    Am trecut-o pe listă!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Top cărți 2016 – STIL DE SCRIITOR - […] Distanța dintre noi – Jhumpa Lahiri […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: