Septembrie – Rosamunde Pilcher (recenzie)

Septembrie – Rosamunde Pilcher (recenzie)

Autor: Rosamunde Pilcher

Naționalitate: britanică

An apariție: 1990

Număr pagini: 640

Titlu original: September

Nota mea: 4/5

Primită de la: librăria online Libmag 

Puteți găsi cartea AICI

DESCRIERE

Odată cu venirea primăverii, când dealurile Scoţiei prind parcă viaţă, încep pregătirile pentru o petrecere care va avea loc în luna septembrie. Invitaţiile îi cheamă acasă pe oamenii la care Violet Aird ţine cel mai mult. Alexa, nepoata sensibilă şi delicată, e pentru prima oară îndrăgostită, în timp ce Edmund e pe cale să se despartă de Virginia, din pricina dorinţei lui încăpăţânate de a-l trimite pe băieţelul lor la o şcoală-internat. Este apoi Pandora, frumoasa, strălucitoarea fiică rătăcitoare, plecată din acele locuri cu douăzeci de ani în urmă. Cu toţii se vor întâlni în Scoţia, în septembrie. Un loc pe care nu-l vei uita niciodată Scoţia lui Rosamunde Pilcher… unde câmpurile sunt verzi, florile
îmbobocesc pline de gingăşie, iar în lacurile limpezi se oglindeşte cerul senin. Un timp pe care nu-l vei uita niciodată
Septembrie cu câmpuri în floare, când aerul începe să se răcorească şi se pornesc vânătorile şi petrecerile.

PĂREREA MEA

Am ales să citesc această carte deoarece am vrut cărți de toamnă, frumoase, cu titluri simbolice și coperte pe măsură. Acest roman a fost o adevărată surpriză pentru mine, în sensul că mi-a plăcut enorm și m-a impresionat prin măiestria cu care a fost scris și prin construcția deosebită a personajelor. Are descrieri foarte ample și se vede cât de multe a muncit scriitoarea la crearea sa. Deși e un pic mai lunguță (640 de pagini), cartea m-a impresionat, m-a emoționat și m-a introdus atât de frumos în atmosfera sa, încât m-am simțit de parcă eram în mijlocul personajelor. Uiți din acțiune dacă o citești printre picături, dar dacă ai mai mult timp liber și o citești pe îndelete, poți observa cât de frumoase sunt personajele și cât de bine sunt construite. Este împărțită pe capitole, are poartă numele unor luni calendaristice.

Nu trebuia să asculte acest gând. Nu trebuia să-l lase să devină realitate.

Tema cărții nu este una singură, ci avem societatea, relațiile dintre oameni și poveștile de dragoste. Trebuie să fii foarte atent ca să vezi ce relații sunt între personaje, ce răsturnări de situație apar sau ce momente tensionate desăvârșesc cartea. Titlul cărții face referire la o lună calendaristică simbolică, în care un eveniment important va aduce la un loc personajele cărții. Nu prea am mai citit romane cu atât de multe personaje, recunosc. Dar toate mi s-au părut poetice, deosebite, descrise detaliat. Mi-au plăcut foarte mult Pandora, fiica rătăcitoare cu o viață rebelă și Edmund, cu toate că el la început nu e chiar așa de simpatic. Personajele au o viață tumultuoasă, se frământă, iubesc, suferă, își pun numeroase întrebări și caută mereu răspunsuri. Unele fac alegeri greșite, altele urmează calea inimii în locul rațiunii.

Teama e motivul cel mai nepotrivit pentru a face ceva sau pentru a nu face nimic. Are un substrat negativ. Ca și cum ai face ceva, gândindu-te numai la ce zice lumea.

Singurul minus al cărții, motiv pentru care a primit 4 din 5 steluțe pe goodreads este că detaliile sunt prea multe, iar multe pagini stagnează acțiunea și au tendința să îl plictisească pe cititor. Din cauza numărului uriaș, am citit-o mai greu, dar să știți că mi-a plăcut foarte mult. Este o carte care prezintă omenirea, cu bune și rele, cu probleme și motive de bucurie. Aș putea chiar să o plasez în topul celor mai bune cărți citite în 2018, mai ales că finalul de an se apropie cu pași repezi. Multe nu vreau să vă dezvălui despre carte, ci doar să vă recomand să o citiți, iar eu sunt nerăbdătoare să parcurg o altă carte a acestei scriitoare. Este o carte deosebită, cu un stil aparte, potrivită toamna sau atunci când doriți să vă relaxați  și ar fi păcat să o ratați. Mulțumesc Libmag pentru exemplarul oferit!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: