Autor: Eowyn Ivey

Naționalitate: americană

An apariție: 2016

Număr pagini: 445

Titlu original: To The Bright Edge Of The World

Nota mea: 4/5

Gen carte: ficțiune istorică, realism magic, aventură

Notă goodreads: 4.15

PREZENTARE

În iarna anului 1885, colonelul Allen Forrester, erou de război, conduce un mic grup într-o expediție considerată imposibila: explorarea imensului și sălbaticului Teritoriu Alaska. Allen își consemnează minuțios experiențele extraordinare în speranța ca jurnalele sale vor ajunge la Sophie, soția sa însărcinată, rămasă acasă, în cazul în care el nu va supraviețui. Colonelul și oamenii săi se aventurează în amonte pe râul Wolverine, descoperind o lume de o frumusețe incredibilă, dar și înfruntând primejdii pe care nu și le-ar fi putut închipui. Pe măsură ce cartografiază teritoriul și adună informații de la triburile de indieni, sfidând mereu pericolul de a muri de foame, exploratorii nu reușesc sa scape de sentimentul ca o forța superioară, misterioasă le amenință permanent existența.

PĂREREA MEA

De aceeași autoare eu am mai citit o carte care se numește Copila de zăpadă, o carte foarte frumoasă pe care am citit-o acum doi ani, după Paște, când timp de câteva zile a nins puternic. Romanul despre care vreau să vă vorbesc acum, Spre marginea luminoasă a lumii, a fost pentru mine o lectură puternică, aparte și o adevărată aventură. Este o lectură mai potrivită pentru anotimpul rece, însă mie mi-a făcut o mare plăcere să călătoresc în Alaska alături de personaje. Este o ficțiune istorică, dar se încadrează și în realismul magic, deoarece apar și niște elemente cu tentă fantastică.

Este o carte mai grosuță (445 de pagini), dar asta nu m-a împiedicat să mă bucur de lectură. Fiind vacanță, a venit la momentul oportun. Cartea este foarte complexă, în sensul că are multe personaje și mai multe planuri care sunt prezentate pe rând. Titlul cărții este o metaforă a călătoriei pe un tărâm necunoscut, cu referiri la albul din Alaska (marginea luminoasă a lumii). De asemenea, tema principală este călătoria.

Mie îmi plac foarte mult cărțile de la Polirom, din colecția Biblioteca Polirom și de fiecare dată aleg să citesc cărțile lor pentru că știu că majoritatea sunt bune și foarte bune. Printre personaje se numără Allen și Sophie, doi tineri căsătoriți, aparent cu o viață obișnuită, dar care la un moment dat sunt despărțiți pe o perioadă nelimitată de călătoria lui Allen în Alaska.

Acesta este un personaj foarte curajos, are niște parteneri de călătorie pe care de multe ori trebuie să îi dădăcească, înfruntă pericole și poartă mereu în suflet dragostea soției și iubirea pentru copilul care urmează să se nască. Pe de altă parte, Sophie, pasionată de păsări și fotografie, este o tânără încântătoare care își amintește cu drag de tatăl său și de copilărie și se bucură mult de natură și de păsări.

Viața îi va supune pe amândoi la niște încercări, dar cred că dragostea lor va fi mereu puternică. Cei doi fac schimb de scrisori pe parcursul călătoriei, iar fiecare dintre ei ține un jurnal. Mi-a plăcut foarte mult să pătrund în intimitatea gândurilor celor două personaje și de altfel, atmosfera cărții. Cum spuneam, este o carte foarte complexă, cu multe descrieri, desene, unele momente mai tragice, altele comice. Cartea este o călătorie în sine și mă bucur foarte mult că am avut ocazia să o citesc.

Deși celălalt roman, Copila de zăpadă, a fost pentru mine mult mai captivant. Este o carte care merită citită, prezintă și niște aspecte ale societății din secolul al XIX-lea, multe dintre ele absurde pentru timpul în care trăim. Cum ar fi condiția femeii în societate, iar după cum mulți știți, ea era mereu marginalizată. Mi-a plăcut cartea, am aflat cum arată un drum spre Alaska din acele timpuri și vreau să vă recomand și vouă această lectură minunată!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.